Tapioka - rodzaj skrobii pozyskiwanej z manioku, sprzedawana w postaci mąki lub małych, sympatycznych kuleczek. W 90% składa się z lekkich węglowodanów, łatwo przyswajalnych przez organizm. Znakomicie spisuje się jako podstawa deserów i puddingów, a także do zagęszczania sosów (mąka). Najważniejsze, że jest to produkt bezglutenowy, hipoalergiczny.
Delikatny smak puddingu kokosowego idealnie współgra z musem z truskawek!!!
Przepis pochodzi z tej strony. Jest bezglutenowy, wegański, zdrowy i dzięki eliminacji cukru - dietetyczny :)
Składniki na 2 porcje:
- puszka mleka kokosowego (może być zwykłe mleko krowie),
- 1/3 szklanki kuleczek tapioki,
- 2 łyżeczki miodu,
- nasionka z jednej laski wanilii,
- szczypta soli,
- 1 szklanka zamrożonych truskawek.
Tapiokę zalać mlekiem kokosowym, odstawić na godzinę. Dodać miód, wanilię, zagotować. Gotować na wolnym ogniu ok. 15 - 20 minut, mieszając od czasu do czasu aż kuleczki będą miękkie i przezroczyste.
Rozmrożone truskawki gotować na małym ogniu, do momentu gdy rozpadną się i zgęstnieją.
Gotową tapiokę przelać do pucharków/ szklanek, odstawić do ostygnięcia. Naczynia wypełnić sosem truskawkowym, ozdobić listkami świeżej mięty. Schłodzić w lodówce, spożywać zimny.
Smacznego!!!
No to już wiem, co sobie jutro zrobię na deser :) Akurat kupiłam tapiokę po raz pierwszy i nie mogę się doczekać, żeby ją wypróbować :)
OdpowiedzUsuńNie będziesz żałować :D
UsuńMuszę koniecznie gdzieś upolować tapiokę! :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Polecam w sklepach ze zdrową żywnością, około 7zł za torebkę, która starczy na dłuuuugo :)
Usuń