Kasza jaglana - kasza z łuskanego ziarna prosa zwyczajnego. Dzięki temu, że jest mało przetworzona zachowuje mnóstwo cennych witamin i mikroelementów: cynk, krzem, potas, żelazo, wapń czy witamina B. Ta bezglutenowa kasza jest lekkostrawna, ale bardzo sycąca. Nie powoduje wzdęć czy uczucia ciężkości. Za to odkwasza organizm i dodaje mu energii. Usuwa też nadmiar wilgoci, odśluzowuje, więc pozwala na szybsze pozbycie się kataru lub kaszlu. Idealnie nadaje się jako jeden z pierwszych składników diety maluszków.
Kaszę połączyłam z odrobiną słodkiego ziemniaka, który bardzo przypadł do wybrednego gustu małego podniebienia Ewy.
Składniki:
- 50 g suchej kaszy jaglanej,
- 1/3 niezbyt dużego słodkiego ziemniaka
Kaszę jaglaną opłukać pod ciepłą wodą. Ugotować na sypko według zaleceń na opakowaniu. Ziemniaka pokroić w talarki, ugotować najlepiej na parze lub upiec w piekarniku (ok. 30 minut w 180st z termoobiegiem). Ugotowane ziemniaki rozgnieść widelcem, wymieszać z kaszą i formować kulki o średnicy ok. 3 cm.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz