Pudding z tapioki z sosem z truskawek

wtorek, 12 stycznia 2016


Tapioka - rodzaj skrobii pozyskiwanej z manioku, sprzedawana w postaci mąki lub małych, sympatycznych kuleczek. W 90% składa się z lekkich węglowodanów, łatwo przyswajalnych przez organizm. Znakomicie spisuje się jako podstawa deserów i puddingów, a także do zagęszczania sosów (mąka). Najważniejsze, że jest to produkt bezglutenowy, hipoalergiczny. 
Delikatny smak puddingu kokosowego idealnie współgra z musem z truskawek!!!

Przepis pochodzi z tej strony. Jest bezglutenowy, wegański, zdrowy i dzięki eliminacji cukru - dietetyczny :)

Składniki na 2 porcje: 
  • puszka mleka kokosowego (może być zwykłe mleko krowie),
  • 1/3 szklanki kuleczek tapioki,
  • 2 łyżeczki miodu,
  • nasionka z jednej laski wanilii,
  • szczypta soli,
  • 1 szklanka zamrożonych truskawek.
Tapiokę zalać mlekiem kokosowym, odstawić na godzinę. Dodać miód, wanilię, zagotować. Gotować na wolnym ogniu ok. 15 - 20 minut, mieszając od czasu do czasu aż kuleczki będą miękkie i przezroczyste. 

Rozmrożone truskawki gotować na małym ogniu, do momentu gdy rozpadną się i zgęstnieją. 

Gotową tapiokę przelać do pucharków/ szklanek, odstawić do ostygnięcia. Naczynia wypełnić sosem truskawkowym, ozdobić listkami świeżej mięty. Schłodzić w lodówce, spożywać zimny.





Smacznego!!!

4 komentarze:

  1. No to już wiem, co sobie jutro zrobię na deser :) Akurat kupiłam tapiokę po raz pierwszy i nie mogę się doczekać, żeby ją wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę koniecznie gdzieś upolować tapiokę! :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam w sklepach ze zdrową żywnością, około 7zł za torebkę, która starczy na dłuuuugo :)

      Usuń