Kasza pęczak - najmniej przetworzona kasza, otrzymywana z całych, nie pokruszonych nasion jęczmienia. Zdrowa i pożywna, niezastąpiona w naszej diecie. Sałatka to połączenie pęczaku i warzyw. Jest bardzo aromatyczna i niezwykle smaczna. Pęczak z warzywami można podawać jako dodatek do mięs lub jako osobne, lekkie danie. Idealnie sprawdzi się na pikniku albo w lunch booxie zabrana na wynos.
Przepis pochodzi z książki Anny Lewandowskiej "Żyj zdrowo i aktywnie z Anną Lewandowską".
Składniki:
- 1 szklanka kaszy pęczak,
- 1/2 młodej cukinii,
- 1 papryka czerwona,
- 1 por,
- 1/2 pęczka koperku,
- natka pietruszki.
Sos:
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek (lub innego oleju wg uznania),
- 1 łyżka miodu,
- 1 łyżka octu balsamicznego,
- 2 ząbki czosnku,
- pieprz, sól, mielona papryka, tymianek.
Kaszę dokładnie opłukać, ugotować w trzech szklankach osolonej wody. W czasie gotowania usunąć gniazda nasienne z papryki, obrać cukinię. Warzywa piec przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Białą część pora pokroić na cieniutkie plasterki. Natę pietruszki i koperek drobno posiekać. Paprykę i cukinię pokroić w drobną kostkę. Wszystkie składniki wymieszać w dużej misce. Przygotować sos: wymieszać miód, olej i ocet, dodać przyprawy i rozgnieciony czosnek. Gotowym sosem zalać sałatkę, wymieszać.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz