Sałatka z kaszą pęczak

sobota, 20 czerwca 2015


Kasza pęczak - najmniej przetworzona kasza, otrzymywana z całych, nie pokruszonych nasion jęczmienia. Zdrowa i pożywna, niezastąpiona w naszej diecie. Sałatka to połączenie pęczaku i warzyw. Jest bardzo aromatyczna i niezwykle smaczna. Pęczak z warzywami można podawać jako dodatek do mięs lub jako osobne, lekkie danie. Idealnie sprawdzi się na pikniku albo w lunch booxie zabrana na wynos.

Przepis pochodzi z książki Anny Lewandowskiej "Żyj zdrowo i aktywnie z Anną Lewandowską".

Składniki:
  • 1 szklanka kaszy pęczak,
  • 1/2 młodej cukinii,
  • 1 papryka czerwona,
  • 1 por,
  • 1/2 pęczka koperku,
  • natka pietruszki.
Sos:
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek (lub innego oleju wg uznania),
  • 1 łyżka miodu,
  • 1 łyżka octu balsamicznego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • pieprz, sól, mielona papryka, tymianek.
Kaszę dokładnie opłukać, ugotować w trzech szklankach osolonej wody. W czasie gotowania usunąć gniazda nasienne z papryki, obrać cukinię. Warzywa piec przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Białą część pora pokroić na cieniutkie plasterki. Natę pietruszki i koperek drobno posiekać. Paprykę i cukinię pokroić w drobną kostkę. Wszystkie składniki wymieszać w dużej misce. Przygotować sos: wymieszać miód, olej i ocet, dodać przyprawy i rozgnieciony czosnek. Gotowym sosem zalać sałatkę, wymieszać.




Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz