Gulasz z wolowymi pulpetami i ziemniakami

czwartek, 28 lipca 2016


Dania jednogarnkowe to doskonały pomysł na obiad. Są pyszne, sycące, gotują się niemal same i co najważniejsze nie ma po nich dużo sprzątania. Ten gulasz zaczerpnięty jest z kuchni arabskiej, przepis pochodzi z tej strony. To połączenie mojej ulubionej wołowiny, ziemniaków, pomidorów i aromatycznych przypraw. Przepis jest bardzo prosty, a efekt zaskakująco smaczny.
Składniki:
  • 500 g zmielonej wołowiny (użyłam wołowiny gulaszowej),
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • 1/2 szklanki mąki do obtoczenia pulpetów,
  • 1 jajko, 
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 duża cebula,
  • 500 g ziemniaków,
  • 1 puszka pokrojonych pomidorów,
  • słodka papryka, pieprz, sól,
  • cynamon, mielony imbir, gałka muszkatałowa, mielony kmin rzymski, papryka wędzona, ziele angielskie, liść laurowy.
Do mięsa mielonego dodać jajko, natkę pietruszki, sól, pieprz, słodką paprykę i odrobinę zimnej wody, wymieszać. Formować okrągłe pulpeciki, obtoczyć w mące, odłożyć. 

Cebulę pokroić w piórka, czosnek przecisnąć przez praskę. Ziemniaki obrać i pokroić w dużą kostkę, jeśli są małe wystarczy podzielić na połówki lub ćwiartki. 

W dużym rondlu rozgrzać 2 łyżki oleju, wrzucić mięso, obsmażyć ze wszytkich stron, odłożyć na talerz. Do rondla wrzucić ziemniaki, cebulę i czosnek, smażyć ok. 5 minut na wolnym ogniu. Do ziemniaków dołożyć pomidory wraz z sokiem, po 1/4 łyżeczki cynamonu, imbiru, gałki i papryki wędzonej oraz 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego, 3 ziarenka ziela angielskiego i 3 liście laurowe, 1/2 szklanki wody i odłożone klopsiki. Dusić bez przykrycia ok. 30 minut (do miękkości ziemniaków i odparowania sosu). Na koniec doprawić solą i pieprzem. 

Gulasz przełożyć do miseczek, podawać posypany natką pietruszki. 




Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz