Dania jednogarnkowe to doskonały pomysł na obiad. Są pyszne, sycące, gotują się niemal same i co najważniejsze nie ma po nich dużo sprzątania. Ten gulasz zaczerpnięty jest z kuchni arabskiej, przepis pochodzi z tej strony. To połączenie mojej ulubionej wołowiny, ziemniaków, pomidorów i aromatycznych przypraw. Przepis jest bardzo prosty, a efekt zaskakująco smaczny.
Składniki:
- 500 g zmielonej wołowiny (użyłam wołowiny gulaszowej),
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- 1/2 szklanki mąki do obtoczenia pulpetów,
- 1 jajko,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 duża cebula,
- 500 g ziemniaków,
- 1 puszka pokrojonych pomidorów,
- słodka papryka, pieprz, sól,
- cynamon, mielony imbir, gałka muszkatałowa, mielony kmin rzymski, papryka wędzona, ziele angielskie, liść laurowy.
Do mięsa mielonego dodać jajko, natkę pietruszki, sól, pieprz, słodką paprykę i odrobinę zimnej wody, wymieszać. Formować okrągłe pulpeciki, obtoczyć w mące, odłożyć.
Cebulę pokroić w piórka, czosnek przecisnąć przez praskę. Ziemniaki obrać i pokroić w dużą kostkę, jeśli są małe wystarczy podzielić na połówki lub ćwiartki.
W dużym rondlu rozgrzać 2 łyżki oleju, wrzucić mięso, obsmażyć ze wszytkich stron, odłożyć na talerz. Do rondla wrzucić ziemniaki, cebulę i czosnek, smażyć ok. 5 minut na wolnym ogniu. Do ziemniaków dołożyć pomidory wraz z sokiem, po 1/4 łyżeczki cynamonu, imbiru, gałki i papryki wędzonej oraz 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego, 3 ziarenka ziela angielskiego i 3 liście laurowe, 1/2 szklanki wody i odłożone klopsiki. Dusić bez przykrycia ok. 30 minut (do miękkości ziemniaków i odparowania sosu). Na koniec doprawić solą i pieprzem.
Gulasz przełożyć do miseczek, podawać posypany natką pietruszki.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz