Placuszki z dyni można zrobić naprawdę na wiele sposobów. Te są delikatne, puszyste, lekko słodkie. Idealne na drugie śniadanie albo podwieczorek.
Składniki:
- 1 szklanka puree z dyni,
- 2 szklanki mąki,
- 2 łyżki jogurtu naturalnego,
- 1 jajko,
- 2 łyżki rostopionego masła klarowanego,
- 2 łyżki cukru,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- cukier puder do oprószenia.
W dużej misce wymieszać puree z dyni z jogurtem. Dodać resztę składników, dokładnie wymieszać lub zmiksować do uzyskania jednolitej masy.
Rozgrzać patelnię, posmarować ją olejem (najlepiej kokosowym). Smażyć na małym ogniu, z obu stron, po około 2 minuty każda.
Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!!!
Dyniowe? Takich nie jadłam! :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Wychodzą bez mąki? Robię M. naleśniki z dyni, muszę spróbować Twoje racuchy
OdpowiedzUsuń