Racuchy dyniowe

poniedziałek, 26 października 2015


Placuszki z dyni można zrobić naprawdę na wiele sposobów. Te są delikatne, puszyste, lekko słodkie. Idealne na drugie śniadanie albo podwieczorek. 


Składniki: 
  • 1 szklanka puree z dyni,
  • 2 szklanki mąki,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 1 jajko,
  • 2  łyżki rostopionego masła klarowanego,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • cukier puder do oprószenia.

W dużej misce wymieszać puree z dyni z jogurtem. Dodać resztę składników, dokładnie wymieszać lub zmiksować do uzyskania jednolitej masy. 

Rozgrzać patelnię, posmarować ją olejem (najlepiej kokosowym). Smażyć na małym ogniu, z obu stron, po około 2 minuty każda.

Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.


 Smacznego!!!

2 komentarze:

  1. Dyniowe? Takich nie jadłam! :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Wychodzą bez mąki? Robię M. naleśniki z dyni, muszę spróbować Twoje racuchy

    OdpowiedzUsuń