Chaczapuri - to gruziński zapiekany chlebek z serem w środku, podawany z dodatkiem różnych sosów i dań. Nadaje się do każdego posiłku jako dodatek, ale i jako danie główne. Przepis jest bardzo prosty, smaczny i będzie bardzo często gościł na moim stole. Oczywiście nadzienie może być przeróżne, z mięsem, warzywami, pełna dowolność. Ważne aby ciasto było miękkie i delikatne.
Składniki na ciasto:
- 350 g mąki pszennej,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1/2 łyżeczki cukru,
- 200 ml jogurtu naturalnego/ kefiru/ maślanki/ wody.
Składniki na farsz:
- ok. 5 średnich, ugotowanych ziemniaków,
- 200 g sera feta,
- 200 g startego sera żółtego (u mnie gouda),
- 1/2 kulki mozarelli,
- szczypiorek,
- sól, pieprz do smaku.
Ziemniaki rozgnieść na gładką masę, wymieszać ze startymi serami, posiekanym szczypiorkiem i iprzyprawami.
Do miski przesiać mąkę, dodać sól, cukier i jogurt. Wyrobić gładkie, miękkie ciasto, odchodzące od dłoni (można użyć miksera z hakiem). Miskę przykryć lnianą ściereczką i odstawić na ok. 20 minut. Po upływie tego czasu ciasto podzielić na 6 części, z każdej uformować kulkę i rozwałkować na cieniutki placek o grubości ok 2 mm.
Na środku placka kłaść farsz, zawinąć brzegi do środka i delikatnie przewałkować do powstania placuszka.
Suchą patelnię rozgrzać, położyć placki, smażyć pod przykryciem na wolnym ogniu ok. 3-4 minuty z każdej strony
Smacznego!!!
wysmienity przepis :)
OdpowiedzUsuńWypróbowany i bardzo smaczny!
OdpowiedzUsuńWypróbowany i bardzo smaczny!
OdpowiedzUsuń