Chaczapuri z serem i ziemniakami

czwartek, 1 października 2015


Chaczapuri - to gruziński zapiekany chlebek z serem w środku, podawany z dodatkiem różnych sosów i dań. Nadaje się do każdego posiłku jako dodatek, ale i jako danie główne. Przepis jest bardzo prosty, smaczny i będzie bardzo często gościł na moim stole. Oczywiście nadzienie może być przeróżne, z mięsem, warzywami, pełna dowolność. Ważne aby ciasto było miękkie i delikatne.

Składniki na ciasto:
  • 350 g mąki pszennej,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1/2 łyżeczki cukru,
  • 200 ml jogurtu naturalnego/ kefiru/ maślanki/ wody.
Składniki na farsz:
  • ok. 5 średnich, ugotowanych ziemniaków,
  • 200 g sera feta,
  • 200 g startego sera żółtego (u mnie gouda),
  • 1/2 kulki mozarelli,
  • szczypiorek,
  • sól, pieprz do smaku.
Ziemniaki rozgnieść na gładką masę, wymieszać ze startymi serami, posiekanym szczypiorkiem i iprzyprawami. 

Do miski przesiać mąkę, dodać sól, cukier i jogurt. Wyrobić gładkie, miękkie ciasto, odchodzące od dłoni (można użyć miksera z hakiem). Miskę przykryć lnianą ściereczką i odstawić na ok. 20 minut. Po upływie tego czasu ciasto podzielić na 6 części, z każdej uformować kulkę i rozwałkować na cieniutki placek o grubości ok 2 mm. 

Na środku placka kłaść farsz, zawinąć brzegi do środka i delikatnie przewałkować do powstania placuszka.

Suchą patelnię rozgrzać, położyć placki, smażyć pod przykryciem na wolnym ogniu ok. 3-4 minuty z każdej strony



Smacznego!!!

3 komentarze: