Przepis stary jak świat na proste danie z piekarnika, które robi się samo. Nasza rola ogranicza się do wymieszania składników i zjedzenia!!!
Składniki:
- 3 torebki ryżu paraboiled,
- 8 pałeczek z kurczaka lub 4 udka,
- 1/2 torebki mrożonego groszku z marchewką,
- 1 papryka,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- opcjonalnie natka pietruszki.
Marynata do kurczaka:
- 1 łyżeczka ostrej papryki,
- 2 łyżeczki słodkiej papryki,
- pieprz, sól
- 20 ml oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek.
Zalewa do ryżu:
- 3 szklanki wody,
- 1 szklanka bulionu (można zastąpić wodą),
- 1 łyżka masła,
- Przyprawy: vegeta, sól, pieprz, papryka słodka, curry.
Składniki marynaty wymieszać, natrzeć mięso, odstawić na godzinę do lodówki. Paprykę i cebulę pokroić w kostkę. Suchy ryż wymieszać z groszkiem, marchewką, papryką, cebulą, czosnkiem i natką pietruszki. Przełożyć do naczynia żaroodpornego lub prostokątnej blaszki. Wodę na zalewę zagotować z przyprawami, masłem i bulionem. W międzyczasie ułożyć kurczaka na ryżu, zalać wszystko przygotowanym płynem.
Piec ok. 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Smacznego!!!
Na zdjęciach widać kukurydzę, która nie widnieje w przepisie.
OdpowiedzUsuń