Pałeczki z kurczaka pieczone z ryżem i warzywami

piątek, 6 listopada 2015


Przepis stary jak świat na proste danie z piekarnika, które robi się samo. Nasza rola ogranicza się do wymieszania składników i zjedzenia!!!
Składniki: 

  • 3 torebki ryżu paraboiled,
  • 8 pałeczek z kurczaka lub 4 udka,
  • 1/2 torebki mrożonego groszku z marchewką,
  • 1 papryka,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • opcjonalnie natka pietruszki.
Marynata do kurczaka:
  • 1 łyżeczka ostrej papryki,
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki,
  • pieprz, sól
  • 20 ml oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek.
Zalewa do ryżu:
  • 3 szklanki wody,
  • 1 szklanka bulionu (można zastąpić wodą),
  • 1 łyżka masła,
  • Przyprawy: vegeta, sól, pieprz, papryka słodka, curry.

Składniki marynaty wymieszać, natrzeć mięso, odstawić na godzinę do lodówki. Paprykę i cebulę pokroić w kostkę. Suchy ryż wymieszać z groszkiem, marchewką, papryką, cebulą, czosnkiem i natką pietruszki. Przełożyć do naczynia żaroodpornego lub prostokątnej blaszki. Wodę na zalewę zagotować z przyprawami, masłem i bulionem. W międzyczasie ułożyć kurczaka na ryżu, zalać wszystko przygotowanym płynem. 

Piec ok. 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.  





Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz