Buraczane gnocchi w sosie serowym

niedziela, 17 lipca 2016


Gnocchi to nic innego jak delikatne ziemniaczane kluski, podobne do naszych rodzimych kopytek. Sekretem ich popularności są proste składniki i elastyczne ciasto. Dziś przedstawiam piękną, różową wersję tych włoskich klusków, podanych na sosie serowy, oczywiście posypane parmezanem... 
Składniki na 4 porcje:
  • 500 g ugotowanych ziemniaków (można ugotować dzień wcześniej),
  • ok. 200 g mąki (tyle ile potrzeba do wyrobienia ciasta), plus zapas do podsypania,
  • 1 jajko,
  • 100 g ugotowanych buraków zmiksowanych na puree,
  • 200 ml śmietany 30%,
  • 1 podłużny serek topiony o smaku śmietankowym,
  • 50 g sera gorgonzola,
  • rukola,
  • starty parmezan do posypania,
  • sól, pieprz do smaku.
Ziemniaki przepuścić przez praskę, umieścić w misie miksera. Do przygotowanych ziemniaków dodać puree, szczyptę soli (ja nie używam) i jajko, wymieszać do połączenia składników. Dodać mąkę (ilość mąki powinna odpowiadać 1/4 objętości masy ziemniaczanej, zależy też ona od zawartości skrobii w ziemniakach), dokładnie wymieszać. Ciasto podzielić na kilka mniejszych części, na podsypanym mąką blacie rolować wałeczki, pociąć je na kawałki o grubości ok. 2 cm (jak kopytka). Nadać im owalny kształt, za pomocą widelca zrobić wzorki na kluseczkach. W garnku zagotować wodę z dodatkiem soli i łyżki oleju, na wrzątek wrzucić kluski. Gotujemy do wypłynięcia, czekać jeszcze 1- 2 minuty i wyjąć łyżką cedzakową. 

W garnuszku gotujemy śmietankę z dodatkiem serów ciągle mieszając aż do połączenia składników, doprawić solą (sos sam w sobie jest już słony) i pieprzem, gotować jeszcze chwilkę (ok. 2 minuty). Na talerz wylać sos, ułożyć rukolę, a na nią różowe kluseczki. Obficie posypać parmezanem i zjeść ze smakiem :)

BLW: kluseczki nadają się jako pożywny obiad dla dzieci, podajemy je w wersji bez sosu i nie dodajemy soli!!!




Smacznego!!!

1 komentarz: