Pasta słonecznikowa

środa, 27 lipca 2016


Jedzmy ziarna słonecznika. To niedoceniania, a bardzo zdrowa przekąska, prawdziwa bomba witaminowa. Dzięki dużej zawartości fitosteroli, roślinnych sterydów obniżających cholesterol we krwi, chroniących przed chorobami serca, poprawiają pracę układu immunologicznego. Ziarenka te są tłuste i kaloryczne, ale to właśnie w tych tłuszczach tkwi ich sekret. Garść słonecznika zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na witaminę E (139%), magnez (59%), witaminę B1 (46%), B3 (19%), B6 (15%), kwas foliowy (15%), błonnik (10%).

Dziś proponuję Wam pyszną, wegańską, kremową pastę, której głównym składnikiem jest właśnie słonecznik. Przepis pochodzi z książki "Jadłonomia", autorki bloga pod tym samym tytułem.
Składniki:
  • 1 szxzklanka nasion słonecznika (moczonych przez całą noc w zimnej lub godzinę w gorącej wodzie),
  • 3 suszone pomidory pokrojone w paski,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • 1 łyżka posiekanego koperku,
  • 4 łyżki wody,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • sól i pieprz.
Ziarna słonecznika odcedzić, dokładnie wypłukać. Dodać suszone pomidory, sok z cytryny, sól, pieprz, pietruszkę, koperek, czosnek, zblendować na gładką masę. Dodawać po trochu wody i dalej miksować aż do uzyskania kremowej konsystencji. Podawać ze świeżym pieczywem, posypać szczypiorkiem lub natką pietruszki. 

Jeśli nie dodasz soli pasta będzie idealna na kanapeczki dla małego dziecka. 



Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz