BLW - Jaglane kotleciki z indyka ze szpinakiem i cukinką

czwartek, 28 lipca 2016


Szpinak to źródło wartościowych składników odżywczych. Jest bogaty między innymi w żelazo i wapń oraz witaminy: E, K, C, B1, B2, B6. Jest także źródłem antyoksydantów, które wspierają naturalne mechanizmy obronne naszego organizmu.
Składniki:
  • 400 g zmielonej piersi z indyka,
  • 100 g szpinaku,
  • 1/2 szklanki ugotowanej na sypko kaszy jaglanej,
  • 1 mała cebula,
  • 1 duże jajko,
  • 1 szklanka cukinii startej na grubych oczkach,
  • 1 ząbek czosnku,
  • oregano, pieprz, 
  • kasza kukurydziana,
  • olej kokosowy do smażenia.
Cebulę drobno pokroić, podsmażyć na oleju kokosowym do miękkości. Szpinak posiekać bardzo drobno. Wymieszać mięso, jajko, warzywa, kaszę i przyprawy. Uformować kotlety, obtoczyć je w kaszy kukurydzianej, smażyć na oleju kokosowym po kilka minut z każdej strony. Podawać z sosem czosnkowym. 


Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz