Szpinak to źródło wartościowych składników odżywczych. Jest bogaty między innymi w żelazo i wapń oraz witaminy: E, K, C, B1, B2, B6. Jest także źródłem antyoksydantów, które wspierają naturalne mechanizmy obronne naszego organizmu.
Składniki:
- 400 g zmielonej piersi z indyka,
- 100 g szpinaku,
- 1/2 szklanki ugotowanej na sypko kaszy jaglanej,
- 1 mała cebula,
- 1 duże jajko,
- 1 szklanka cukinii startej na grubych oczkach,
- 1 ząbek czosnku,
- oregano, pieprz,
- kasza kukurydziana,
- olej kokosowy do smażenia.
Cebulę drobno pokroić, podsmażyć na oleju kokosowym do miękkości. Szpinak posiekać bardzo drobno. Wymieszać mięso, jajko, warzywa, kaszę i przyprawy. Uformować kotlety, obtoczyć je w kaszy kukurydzianej, smażyć na oleju kokosowym po kilka minut z każdej strony. Podawać z sosem czosnkowym.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz