Piada

wtorek, 1 grudnia 2015


Lubie odkrywać nowe przepisy i smaki. Moje ulubione potrawy to te najprostsze, których przygotowanie zajmuje kilka minut. Takim właśnie daniem jest piada. Jest to włoski placek z mąki pszennej podawany w formie kanapki wypełnionej dowolnym nadzieniem. Moja ulubiona wersja to ta z rukolą, warzywami i kurczakiem.

Przepis pochodzi z tej strony.  
Składniki na placki (dla dwóch osób):
  • 150 g mąki,
  • 40 ml letniej wody,
  • 40 ml oliwy z oliwek,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka soli.
Składniki na nadzienie:
  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka,
  • 1 pomidor,
  • 2 ogórki kiszone,
  • 1 cebula czerwona,
  • Kulka mozarelli (może być inny ser),
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 papryczka chilli,
  • sól, pieprz.
Składniki wyrobić ręcznie lub za pomocą robota kuchennego z końcówką hak. Jeśli ciasto jest zbyt luźne można dodać więcej mąki. 

Mięso pokroić w paski, posolić popieprzyć. Na patelni rozgrzać dwie łyżki oleju, wrzucić pokrojony w plasterki ząbek czosnku i posiekaną papryczkę. Dodać kurczaka, smażyć do miękkości. 

Ciasto podzielić na 2 części, rozwałkować na cieniutkie placki. W międzyczasie rozgrzać patelnię i na suchą kłaść placki. Smażyć aż zaczną powstawać pęcherzyki powietrza, przewrócić na drugą stronę. Pod koniec smażenia na połowie placka położyć pokrojony w plasterki ser. Kiedy mozarella lekko się rozpuści układamy rukolę, kurczaka, plastry pomidora, ogórka i pokrojoną w piórka cebulę. Posolić, popieprzyć, złożyć piadę na pół i chwilę jeszcze potrzymać na patelni. 




Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz