Racuchy z jabłkami

piątek, 4 grudnia 2015


Po prostu smak dzieciństwa. Wybornie smakują na ciepło, posypane cukrem pudrem jak i na zimno. Na śniadanie, podwieczorek i kolację. Puszyste i mięciutkie. 

Składniki (na duuuuży, kopiasty talerz racuszków): 
  • 2 jajka (żółtka i białka osobno),
  • 2 szklanki mąki,
  • 2 szklanki mleka,
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 duże jabłka (starte na tarce o dużych oczkach),
  • szczypta soli,
  • cukier puder,
  • olej do smażenia.

Mąkę, proszek do pieczenia, żółtka i połowę mleka wymieszać do połączenia skłądników. Resztę mleka dodawać miksując. Do masy dodać starte jabłka, odstawić na ok. 5 minut.

W tym czasie na patelni rozgrzać olej i ubić białka ze szczyptą soli na gęstą pianę. Pianę delikatnie połączyć z masą. Smażyć na wolnym ogniu z obu stron do zrumienienia.

Podawać posypane cukrem pudrem.




Smacznego!!!

1 komentarz: