Kurczak teriyaki ze smażonym ryżem z warzywami

wtorek, 21 marca 2017


Dziś przedstawiam Wam pomysł na szybki obiad w w stylu azjatyckim. Przez to, że robi się go dosłownie w 15 minut, gości na naszym stole conajmniej raz w tygodniu. Teriyaki to japońska technika kulinarna polegająca na pieczeniu, smażeniu bądź gotowaniu w specjalnej marynacie, która błyszczy ("teru" = "blyszczeć"). Soso teriyaki ma specyficzny słono - słodki smak, pasuje zarówno do mięs jak i ryb czy warzyw. To połączenie sosu sojowego, miodu i imbiru nadaje daniom wyrazisty, niepowtarzalny smak.

Składniki na kurczaka teriyaki:
  • 4 pojedyncze, oczyszczone filety z kurczaka,
  • 1 łyżka oleju do smażenia,
  • 5 łyżek jasnego sosu sojowego (poszukajcie takiego z prostym, dobrym składem bez zbędnej chemii),
  • 2 łyżki octu ryżowego lub balsamicznego,
  • 2 łyżki miodu,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżeczki startego, świeżego imbiru,
  • sezam i szczypiorek do posypania.
Kurczaka pokroić w paseczki. Na patelnię wrzucić składniki sosu, zagotować, dodać mięso, dusić ok. 8- 10 minut co jakiś czas mieszając.

Składniki na ryż smażony z warzywami:
  • 300 g ulubionego ryżu,
  • 1 mała cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1/2 papryki,
  • 1/2 szklanki mrożonego groszku z marchewką,
  • 1 łyżeczka masła klarowanego.
Ryż ugotować na sypko, na patelni rozpuścić masło klarowane. Pokroić w drobną kosteczkę cebulę i paprykę. Cebulę zeszklić, dodać starty czosnek i mrożone warzywa, smażyć przez ok. 2 minuty, następnie dodać paprykę i podsmażyć kolejne 2 minuty. Dodać ryż, wymieszać, smażyć jeszcze minutę, podawać.

Mięso posypać uprażonym na suchej patelni sezamem i szczypiorkiem.




Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz