Domowy paprykarz szczeciński

sobota, 15 lipca 2017


Dziś przepis na domowy paprykarz, danie idealne na śniadanie lub lunch. Robi się w kilka chwil i z prostych składników, a oprócz tego jest zdrowy i naprawdę dobry.

Przepis pochodzi z tej strony.
Składniki:
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • 1/2 malego selera,
  • 100 g passaty pomidorowej,
  • 1 woreczek ryżu (ugotowany),
  • 1 makrela wędzona,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej w proszku,
  • 1/4 ostrej papryki w proszku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • masło klarowane do smażenia.
Cebulę pokroić w drobna kosteczkę, marchewkę, pietruszkę i selera obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić cebulę, zeszklić, dodać czosnek i chwilę podsmażyć. Wrzucić starte warzywa, dolać niewielka ilość wody i dusić pod przykryciem do miękkości. Dodać passatę, przyprawy, wymieszać, zagotować. Makrelę obrać ze skóry i oddzielić od ości, rozdrobnić. W misce wymieszać uduszone warzywa z pomidorami, ryż i makrelę. Najlepiej smakuje kolejnego dnia, na kanapkach z żytniego pieczywa.  




Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz