Dziś przepis na domowy paprykarz, danie idealne na śniadanie lub lunch. Robi się w kilka chwil i z prostych składników, a oprócz tego jest zdrowy i naprawdę dobry.
Przepis pochodzi z tej strony.
Składniki:
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 marchewki,
- 1 pietruszka,
- 1/2 malego selera,
- 100 g passaty pomidorowej,
- 1 woreczek ryżu (ugotowany),
- 1 makrela wędzona,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej w proszku,
- 1/4 ostrej papryki w proszku,
- sól i pieprz do smaku,
- masło klarowane do smażenia.
Cebulę pokroić w drobna kosteczkę, marchewkę, pietruszkę i selera obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić cebulę, zeszklić, dodać czosnek i chwilę podsmażyć. Wrzucić starte warzywa, dolać niewielka ilość wody i dusić pod przykryciem do miękkości. Dodać passatę, przyprawy, wymieszać, zagotować. Makrelę obrać ze skóry i oddzielić od ości, rozdrobnić. W misce wymieszać uduszone warzywa z pomidorami, ryż i makrelę. Najlepiej smakuje kolejnego dnia, na kanapkach z żytniego pieczywa.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz