Ciasteczka maślane

środa, 20 grudnia 2017


Lubicie maślane, kruche ciasteczka? Ja uwielbiam, ale ani razu nie udało mi się zrobić idealnych. Do czasu kiedy moja kochana Natalia nie poratowała mnie radami i przepisem! Pamiętajcie, żeby ciasteczka były pyszne i kruche należy cienko rozwałkować ciasto i nie dodawać proszku do piecznia!
Składniki:
  • 500 g mąki pszennej,
  • 150 g cukru pudru,
  • 250 g masła,
  • 1 duże jajko,
  • 0,5 łyżeczki aromatu waniliowego lub nasiona z jednej laski wanilii (używam tego drugiego),
  • 1 łyżeczka soli.
Masło z cukrem i wanilią utrzeć na puszystą, jasną masę, dodać jajko, sól, zmiksować. Mąkę dodawać w kilku partiach i wyrabiać do połączenia składników, uformować kulę i zawinąć w folię spożywczą. Kulę chłodzić w lodówce ok. godzinę. Rozwałkować ciasto na placek o grubości ok. 4 mm.

Piec w temp. 200 stopni, bez termoobiegu, przez 7-10 minut (kontrolując stopień wypieczenia).




Smacznego!!!


2 komentarze: