Szarlotka sypana

poniedziałek, 29 stycznia 2018


Uwielbiam szarlotkę - każdą. Nie wiem jak to możliwe, że dopiero teraz odkryłam jej sypaną wersję? Prosty i przepis, do zrobienia dosłownie jedną ręką, jeśli zatrudnicie kogoś do tarcia jabłek oczywiście. Moja wersja jest z olejem, ale z masłem będzie jeszcze pyszniejsza!

Składniki (na blachę 22 cm x 34 cm):

  • 3 kg jabłek startych na grubych oczkach,
  • 2,5 szklanki mąki,
  • 2,5 szklanki kaszy manny,
  • 1- 1,5 szklanki cukru,
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 cukier z prawdziwą wanilią,
  • przyprawa do szarlotki lub cynamon,
  • 300 - 350 ml oleju (lub 250 - 300 g masła),
  • łyżka soku z cytryny.
Starte jabłka wymieszać z sokiem z cytryny i cynamonem lub domową przyprawą do szarlotki. Mąkę, kaszę mannę, cukier, proszek do pieczenia, cukier waniliowy wymieszać w misce, podzielić na trzy części. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wysypać jedną część proszku, równomiernie rozprowadzić. Na warstwie sypkiej ułożyć połowę masy jabłkowej, na niej kolejną część proszku i znów jabłka. Wysypać ostatnią część produktów sypkich, którą zalać równo olejem (lub zetrzeć na drobnych oczkach masło). 

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, przez ok. 65 minut.




Smacznego!!!

1 komentarz:

  1. Wstyd się przyznać, ale jeszcze takiej nie piekłam... Najwyższy czas nadrobić.
    Twoja wygląda wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń