Moskole, czyli placki ziemniaczane po góralsku

czwartek, 19 kwietnia 2018


Moskole, czyli placki ziemniaczane po góralsku. Są to placki wypiekane na kuchennej blasze albo patelni, wykonane z utłuczonych ziemniaków, mąki i soli, opcjonalnie jajka. Niektórzy dodają do ciasta sody, inni drożdży czy kwaśnego mleka/ maślanki, ile rodzin tyle przepisów. Moskokle podaje się najczęściej ze skwarkami, bryndzą czy twarożkiem, masłem czosnkowym albo sosem grzybowym. Są też znakomitym dodatkiem do głównego dania zamiast ziemniaków, ryżu czy kaszy. My najbardziej lubimy z gulaszem albo masłem czosnkowym.

Składniki:
  • 1 kg ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków,
  • ok. 300 - 400 g mąki pszennej lub owsianej (lub troszkę więcej, tak żeby ciasto nie było klejące),
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka soli.
Do ugotowanych, przeciśniętych przez praskę ziemniaków dodać sól, mąkę i jajko. Wszystko wymieszać (można to zrobić mikserem) i ugnieść ciasto, a następnie uformować okrągłe, płaskie placki o średnicy ok. 10 cm i grubości 2 cm. Smażyć na rozgrzanej patelni na łyżce oleju lub bez tłuszczu lub upiec na blasze pieca jeśli posiadcie, wtedy będą jeszcze lepsze!

Podawać z masłem czosnkowym!!!



Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz