Hummus klasyczny - najlepszy

piątek, 27 kwietnia 2018


Hummus - pasta, dip lub sos popularny na Bliskim Wschodzie i północnej Afryce, przyrządzony z gotowanej ciecierzycy. Poznałam go stosunkokwo niedawno, na początku nie lubiłam, a teraz nie wyobrażam sobie mojej kuchni bez niego. Jest kremowy i delikatny. Jest to prawdziwa bomba odżywcza, jest bogaty w białko, kwas foliowy, nienasycone kwasy tłuszczowe i błonnika! Z czym go zjeść? Ze świeżym pieczywem, frytkami, surowymi warzywami, macą, plackami ziemniaczanymi (np.: moskolami). Przepis jest banalnie prosty, a jeśli użyjesz ciecierzycy z puszki to i szybki.
Składniki:
  • 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy (może być 1 puszka),
  • 4 łyżki tahinu (pasty sezamowej),
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki soku z cytryny (lub limonki),
  • 1 szklanka wody,
  • 1 łyżka kuminu,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól i pieprz do smaku.
Szklankę wody wstawić do lodówki lub zamrażalnika. Do miski wrzucić wszystkie składniki poza ciecierzycą i wodą, dokładnie wymieszać. Stopniowo dodawać cieciorkę, zblendować na gładką masę (u mnie zwykle zostają grudki, bo szybciej kończę blendować), dodawać lodowatej wody (sprawi, że dip będzie miał cudowny jasny kolor) aż do uzykania porządanej konsystencji, dokładnie wymieszać. 

Posypać wędzoną papryką, czarnuszką albo natką pietruszki. Podawać ze świeżym pieczywem, krakersami, macą albo jako sos do potraw. 



Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz