Dziś w menu maluszka pyszne kosteczki z kaszy kukurydzianej, a w nich przemycone mięciutkie warzywka: marchewka, fasolka szparagowa, groszek.
Przepis pochodzi z książki "Alaantkowe BLW. Od niemowlaka do starszaka. Domowa książka kucharska".
Składniki:
- 1/2 szklanki kaszki kukurydzianej,
- 2 szklanki wody,
- 1 marchewka,
- 1/4 szklanki mrożonej fasolki szparagowej i groszku,
- 1/2 łyżeczki oleju kokosowego (można pominąć, ale w towarzystwie oleju lepiej wchłaniają się witaminy z warzyw),
- szczypta suszonego oregano i szczypta tymianku.
Warzywa ugotować do miękkości. Wodę zagotować, do wrzątku wsypać kaszę. Gotować na średnim ogniu przez ok. 5 minut ciągle mieszając. Gdy kaszka zacznie gęstnieć dodać przyprawy i warzywa, zamieszać. Gęstą masę zdjąć z palnika, przełożyć do prostokątnego naczynia (plastykowy pojemnik). Kiedy masa ostygnie i stężeje pokroić ją na kostki.
Porcję dla siebie można dowolnie przyprawić.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz