Knekkebrød - norweskie chrupkie pieczywo

wtorek, 9 lutego 2016


Domowe chrupkie pieczywo. W Norwegii to bardzo popularne pieczywo śniadaniowe. Może stanowić też zdrową przekąskę pomiędzy posiłkami. Dużo tańsze w wykonaniu i o wiele smaczniejsze niż kupione w sklepie. No i przede wszystkim bardzo proste, wystarczy zamieszać!!!

Korzystałam z tego przepisu.
Składniki (na dwie okrągłe formy o średnicy 28 cm):
  • 200 g mąki pełnoziarnistej lub żytniej,
  • 200 g płatków owsianych,
  • ok. 1 szklanka nasion (u mnie słonecznik, siemię lniane, mak, amarantus),
  • 250- 300 ml wody gazowanej (pieczywo będzie wtedy jeszcze bardziej chrupkie),
  • szczypta soli,
  • 1 łyżeczka miodu.
Wszystkie składniki wymieszać, odstawić na ok. 20 minut do napęcznienia. Naczynia do pieczenia wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą (używałam ceramicznych, metalowe wyłożyć papierem do pieczenia). Cienką warstwę ciasta rozsmarować na przygotowane blaszki przy pomocy łyżki lub łopatki.

Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 10- 15 minut, po tym czasie wyjąć, pokroić w trójkąty nożem do pizzy. Pokrojone pieczywo wsadzić z powrotem do piekarnika, piec ok. 45- 50 minut.

Podczas pieczenia można 2 razy uchylić drzwiczki piekarnika na ok. 5 minut, by para wodna mogła się uwolnić, a chlebek stał się bardziej chrupiący.



Smacznego!!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz