Kotlety ziemniaczane z boczkiem i cebulą

czwartek, 4 lutego 2016


Lubię kotlety ziemniaczane. Bardzo. To prosty sposób na wykorzystanie ziemniaków, które zostały nam po obiedzie. Dziś wersja wzbogacona: z podsmażonym boczkiem, cebulką i koperkiem. Pycha!!!
Składniki na 6 sztuk:
  • 700 g ugotowanych ziemniaków,
  • 2 jajka,
  • 4-5 łyżek mąki ziemniaczanej,
  • 150 g boczku wędzonego,
  • 1 średnia cebula,
  • 1/2 łyżeczki kminku,
  • 1 pęczek koperku,
  • sól, pieprz do smaku,
  • bułka tarta do obtoczenia,
  • olej do smażenia.
Ziemniaki rozgnieść widelcem lub przepuścić przez praskę. Boczek i cebulę pokroić w drobną kostkę, usmażyć na patelni. W misce wymieszać ziemniaki, jajka, mąkę ziemniaczaną, przyprawy, posiekany koperek, dodać przestygnięty boczek z cebulą. Uformować owalne kotlety, obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju do uzyskania złocistej panierki. 

Idealnie komponują się z surówką z selera lub duszoną marchewką.




Smacznego!!!

1 komentarz: