Lubię kotlety ziemniaczane. Bardzo. To prosty sposób na wykorzystanie ziemniaków, które zostały nam po obiedzie. Dziś wersja wzbogacona: z podsmażonym boczkiem, cebulką i koperkiem. Pycha!!!
Składniki na 6 sztuk:
- 700 g ugotowanych ziemniaków,
- 2 jajka,
- 4-5 łyżek mąki ziemniaczanej,
- 150 g boczku wędzonego,
- 1 średnia cebula,
- 1/2 łyżeczki kminku,
- 1 pęczek koperku,
- sól, pieprz do smaku,
- bułka tarta do obtoczenia,
- olej do smażenia.
Ziemniaki rozgnieść widelcem lub przepuścić przez praskę. Boczek i cebulę pokroić w drobną kostkę, usmażyć na patelni. W misce wymieszać ziemniaki, jajka, mąkę ziemniaczaną, przyprawy, posiekany koperek, dodać przestygnięty boczek z cebulą. Uformować owalne kotlety, obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju do uzyskania złocistej panierki.
Idealnie komponują się z surówką z selera lub duszoną marchewką.
Smacznego!!!
Wypróbuję!
OdpowiedzUsuń