Ciasto jaglano- kokosowe "Bounty"

środa, 3 lutego 2016


Jestem wielką, bezgraniczną fanką kokosa. Od zawsze. Jako dziecko pochłaniałam batoniki Bounty i wybierałam kokosowe czekoladki z bombonierek. Teraz bardziej zachwyca mnie olej kokosowy i jego właściwości niż słodkie batoniki, a chipsy i wiórki kokosowe mogę jeść garściami. Ten deser jest idealny. Dużo kokosa, dużo czekolady, do tego kasza jaglana i zero cukru. Smaczny, zdrowy, dietetyczny. Czego chcieć więcej?

P.S.: W najbliższym czasie jeszcze tutaj o kokosie usłyszycie!!!

Przepis pochodzi z tej strony.
Składniki:
  • 250 g suchej kaszy jaglanej,
  • 1 puszka mleka kokosowego,
  • 1 szklanka wiórków kokosowych,
  • 1/3 szklanki miodu,
  • 2 łyżki kakao (można zastąpić karobem),
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 2 łyżki mąki ryżowej,
  • 2 jaja,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • szczypta soli,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • czekolada gorzka o zawartości minimum 70% kakao.
Kaszę wypłukać, ugotować do miękkości w dwa razy większej ilości wody. Białka oddzielić od żółtek, ubić jej na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać odrobinę soku z cytryny i łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Wystudzoną kaszę zalać mlekiem kokosowym, dodać żółtka, miód i zblendować na gęstą masę. Do masy dodać resztę soku z cytryny, mąkę ryżową i połowę mąki ziemniaczanej i wiórki kokosowe, dokładnie wymieszać. Wmieszać pianę z białek. Masę podzielić na dwie części: 1/3 i 2/3 całości. Do miseczki  mniejszą częścią wsypać kakao, do większej pozostałą mąkę ziemniaczaną. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, na dno wlać część ciemną, na wierzch część jasną. Piec w rozgrzanym piekarniku, w temperaturze 180 stopni przez ok. 60 minut. Ciasto zostawić na noc do wystygnięcia. Gdy ciasto jest zimne, rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej, polać nią deser.





Smacznego!!!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz