Chrupiące frytki z piekarnika

niedziela, 27 maja 2018



Idealne frytki są puszyste w środku, chrupiące na zewnątrz, lekko złociste, no i niezbyt tluste oczywiście. Jak uzyskać taki efekt? Poprzez moczenie pokrojonych ziemniaków w zimnej wodzie z dodatkiem cukru. Może i ten sposób jest czasochłonny, ale narawdę warty wypróbowania. 

Składniki:



  • 1 kg ziemniaków o dużej zawartości skrobii,
  • 2 łyżki oleju, 
  • 1 łyżka cukru,
  • 1 łyżeczka czubricy,
  • sól.

Ziemniaki obrać, pokroić w słupki o grubości 1 cm. Pokrojone ziemniaki włożyć do miski z zimną wodą, wypłukać, zmienić wodę kilkukrotnie, dopóki po wypłukaniu nie będzie mętna (w ten sposób usuwamy z ziemniaków skrobię). Do miski wlać trochę wrzątku, rozpuścićy w nim cukier, dolać lodowatej wody i wrzucić do niej ziemniaki. Dzięki temu dodatkowi uzupełniamy sacharozą wypłukaną wcześniej skrobię. Miskę z ziemniakami włożyć do lodówki i zostawić na godzinę. 

Ziemniaki odcedzić, wytrzeć dokładnie każdą frytkę do sucha papierowym ręcznikiem. To ważne, bo inaczej nie uzyskamy chrupkości. 

W misce umieścić olej i przyprawy, wrzucić ziemniaki i wymieszać. Rozłożyć równomiernie słupki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec w rozgrzanym do 220 stopni piekarniku, bez termoobiegu, przez 15 minut, a następnie drugie tyle z termoobiegiem. W międzyczasie otworzyć piekarnik by wydostała się z niego para wodna.

Podawać z sosem czosnkowym lub keczupem.


Smacznego!!!













1 komentarz:

  1. Po co ziemniaki z dużą iloscia skrobi, żeby potem te skrobię wyplukac potem jeszcze uzupełniać ponownie?

    OdpowiedzUsuń