Burgery z bakłażanem

niedziela, 27 maja 2018


Mam dla Was przepis na pyszne, wegetariańskie burgery. Mięso zastąpiłam plastrem bakłażana, który znakomicie smakuje w towarzystwie mozarelli, pomidora, rukoli i sosu czosnkowego. 
Składniki na 4 porcje:
  • 1 spory bakłażan, 
  • 4 bułki pełnoziarniste,
  • 1 duży pomidor,
  • 2 kulki mozarelli,
  • rukola,
  • sos czosnkowy (1/2 szklanki gęstego jogurtu, 1 łyżka majonezu, 2 ząbki czosnku, sól, koperek)
  • sól, pierz,
  • 2 łyżki oleju lub masła klarowanego.
Bakłażana pokroić w centymetrowe plastry, posolić, odstawić na 15 minut, po tym czasie osuszyć z wody, przyprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej, smażyć plastry z obu stron do miękkości. 

Przygotować sos mieszając wszystkie składniki.

Bułki przekroić na pół, podgrzać w piekarniku lub na suchej grillowej patelni, pokroić mozarellę i pomidory. 

Na dolnej połówce rozsmarować sos czosnkowy, następnie ułożyć rukolę, plastry bakłażana, pomidora, mozarellę, a na koniec przykryć górną częścią bułki. 

Upieczone plastry bakłażana można trzymać w lodówce!







Smacznego!!!

1 komentarz: