Mam dla Was przepis na pyszne, wegetariańskie burgery. Mięso zastąpiłam plastrem bakłażana, który znakomicie smakuje w towarzystwie mozarelli, pomidora, rukoli i sosu czosnkowego.
Składniki na 4 porcje:
- 1 spory bakłażan,
- 4 bułki pełnoziarniste,
- 1 duży pomidor,
- 2 kulki mozarelli,
- rukola,
- sos czosnkowy (1/2 szklanki gęstego jogurtu, 1 łyżka majonezu, 2 ząbki czosnku, sól, koperek)
- sól, pierz,
- 2 łyżki oleju lub masła klarowanego.
Bakłażana pokroić w centymetrowe plastry, posolić, odstawić na 15 minut, po tym czasie osuszyć z wody, przyprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej, smażyć plastry z obu stron do miękkości.
Przygotować sos mieszając wszystkie składniki.
Bułki przekroić na pół, podgrzać w piekarniku lub na suchej grillowej patelni, pokroić mozarellę i pomidory.
Na dolnej połówce rozsmarować sos czosnkowy, następnie ułożyć rukolę, plastry bakłażana, pomidora, mozarellę, a na koniec przykryć górną częścią bułki.
Upieczone plastry bakłażana można trzymać w lodówce!
Smacznego!!!
Pyszne to musi być! Uwielbiam takie posiłki.
OdpowiedzUsuń