Każdy owoc nadaje się na kompot, czy to świeży czy mrożony, morele, wiśnie, maliny, truskawki, jabłka, porzeczki... My najbardziej lubimy kompoty mieszane. Dziś pokażę Wam nasz ulubiony, o pięknym czerwonym kolorze, bez zbędnego cukru.
Składniki:
- 500 g owoców mrożonych lub świeżych (u mnie wiśnie, truskawki, czerwone porzeczki),
- 2 l wody,
- 1 laska wanilii,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 2 łyżki miodu (opcjonalnie).
Owoce wrzucić do garnka, zalać wodą, zagotować. Zmniejszyć ogien, dodać ziarenka wanilii, gotować przez około 20- 30 minut, po tym czasie dodać sok z cytryny i odstawić napój pod przykryciem do całkowitego wystygnięcia. Kiedy kompot jest letni można dodać miód. Pamiętajcie żeby nie dodawać go do wrzątku, bo straci swoje cudowne właściwości.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz