Kompot z czerwonych owoców bez cukru

piątek, 26 października 2018


Każdy owoc nadaje się na kompot, czy to świeży czy mrożony, morele, wiśnie, maliny, truskawki, jabłka, porzeczki... My najbardziej lubimy kompoty mieszane. Dziś pokażę Wam nasz ulubiony, o pięknym czerwonym kolorze, bez zbędnego cukru.
Składniki:
  • 500 g owoców mrożonych lub świeżych (u mnie wiśnie, truskawki, czerwone porzeczki),
  • 2 l wody,
  • 1 laska wanilii,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 2 łyżki miodu (opcjonalnie).
Owoce wrzucić do garnka, zalać wodą, zagotować. Zmniejszyć ogien, dodać ziarenka wanilii, gotować przez około 20- 30 minut, po tym czasie dodać sok z cytryny i odstawić napój pod przykryciem do całkowitego wystygnięcia. Kiedy kompot jest letni można dodać miód. Pamiętajcie żeby nie dodawać go do wrzątku, bo straci swoje cudowne właściwości.



Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz