Marchewka duszona

piątek, 26 października 2018


Słodka, ciepła marchewka z dodatkiem aromatycznych przypraw i miodu to idealny dodatek do obiadu. Zasmakuje każdemu miłośnikowi tradycyjnej zasmażanej marchewki z groszkiem.
Składniki:
  • 500 g marchewki,
  • sok z cytryny,
  • 1 łyżka miodu,
  • 1 cebula, drobno posiekana,
  • 1 łyżka masła do smażenia,
  • 1 łyżka oliwy do smażenia,
  • natka pietruszki,
  • 2 łyżeczki mielonej kolendry,
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu,
  • sól i pieprz.
Marchewkę obrać i pokroić w talarki. W rondlu rozgrzać łyżkę oliwy i łyżkę masła, podsmazyć cebulę do miękkości, dodać marchewkę, smażyć kilka minut mieszając. Wlać do rondla pół szklanki wody, przykryć i dusić do momentu, aż marchewka będzie miękka. Wlać sok z cytryny, gotować aż woda z sokiem się zredukuje. Dodać przyprawy wymieszane z miodem i natką. Podawać na ciepło lub na zimno. 




Smacznego!!!


1 komentarz: