Słodka, ciepła marchewka z dodatkiem aromatycznych przypraw i miodu to idealny dodatek do obiadu. Zasmakuje każdemu miłośnikowi tradycyjnej zasmażanej marchewki z groszkiem.
Składniki:
- 500 g marchewki,
- sok z cytryny,
- 1 łyżka miodu,
- 1 cebula, drobno posiekana,
- 1 łyżka masła do smażenia,
- 1 łyżka oliwy do smażenia,
- natka pietruszki,
- 2 łyżeczki mielonej kolendry,
- 1 łyżeczka mielonego kuminu,
- sól i pieprz.
Marchewkę obrać i pokroić w talarki. W rondlu rozgrzać łyżkę oliwy i łyżkę masła, podsmazyć cebulę do miękkości, dodać marchewkę, smażyć kilka minut mieszając. Wlać do rondla pół szklanki wody, przykryć i dusić do momentu, aż marchewka będzie miękka. Wlać sok z cytryny, gotować aż woda z sokiem się zredukuje. Dodać przyprawy wymieszane z miodem i natką. Podawać na ciepło lub na zimno.
Smacznego!!!
Taka marchewka bardzo dobrze smakuje ;)
OdpowiedzUsuń