Jeśli lubisz połączenie ziemniaków i pora to ta zupa będzie dla Ciebie idealna! Jest gęsta, kremowa, aksamitna, a co najważniejsze, robi się ją bardzo szybko.
Składniki:
- 700 g ziemniaków pokrojonych w kostkę
- 1 por
- 3 duże łyżki masła
- 2 łyżki oliwy
- 70 ml śmietanki 30%
- 1 starty ząbek czosnku
- 1 litr bulionu warzywnego/mięsnego lub wody
- listki świeżego tymianku
- sól i pieprz
- groszek ptysiowy lub grzanki do podania
- czipsy z boczku (opcjonalnie)
Pora pokroić na cienkie plasterki. W rondlu rozgrzać masło i oliwę, dodać ziemniaki i pora, podsmażyć ok. 3 minuty, dodać tymianek, czosnek, sól i pieprz. Zalać bulionem i gotować ok. 25 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Dodać śmietankę, gotować kilka minut, by zupa zgęstniała. Zblendować zupę (zbyt długie blendowanie spowoduje, że zupa będzie zbyt kleista). Doprawić solą i pieprzem w razie potrzeby. Podawać
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz