Lubicie maślane, kruche ciasteczka? Ja uwielbiam, ale ani razu nie udało mi się zrobić idealnych. Do czasu kiedy moja kochana Natalia nie poratowała mnie radami i przepisem! Pamiętajcie, żeby ciasteczka były pyszne i kruche należy cienko rozwałkować ciasto i nie dodawać proszku do piecznia!
Składniki:
- 500 g mąki pszennej,
- 150 g cukru pudru,
- 250 g masła,
- 1 duże jajko,
- 0,5 łyżeczki aromatu waniliowego lub nasiona z jednej laski wanilii (używam tego drugiego),
- 1 łyżeczka soli.
Masło z cukrem i wanilią utrzeć na puszystą, jasną masę, dodać jajko, sól, zmiksować. Mąkę dodawać w kilku partiach i wyrabiać do połączenia składników, uformować kulę i zawinąć w folię spożywczą. Kulę chłodzić w lodówce ok. godzinę. Rozwałkować ciasto na placek o grubości ok. 4 mm.
Piec w temp. 200 stopni, bez termoobiegu, przez 7-10 minut (kontrolując stopień wypieczenia).
Smacznego!!!
Śliczne ciasteczka! W sam raz do filiżanki herbaty :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł! ;-)
OdpowiedzUsuń