Przyszła wiosna, tzeba obudzić bloga z głębokiego, zimowego snu. To co lubimy najbardziej to oczywiście zupy. Na pierwszy ogień bierzemy grochówkę. Typowa zupa na chłodniejsze dni - gęsta, sycąca, pachnie żeberkami i wędzonką. Najlepiej smakuje drugiego dnia, chociaż zazwyczaj nie może do niego dotrwać.
Składniki:
- 400 g żeberek wieprzowych,
- 100 g wędzonki (opcjonalnie),
- 300 g grochu łuskanego,
- 5 średniej wielkości ziemniaków,
- 1 szklanka startej marchewki i pietruszki,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 cebula pokrojona w kosteczkę,
- 1 łyżka mąki,
- liście laurowe, ziele angielskie, majeranek, sól i pieprz,
- 2- 3 litry zimnej wody.
Mięso zalać wodą, zagotować. Usunąć szumowiny albo wymienić wodę w garnku (zawsze wybieram drugą opcję). Następnie dodać wypłukany groch, wędzonkę pokrojoną w kostkę, 2 listki liści laurowych i kilka kuleczek ziela angielskiego. Gotować ok. 45 minut aż groch zmięknie. Obrać ziemniaki, pokroić w drobną kostkę. Do wywaru dodać pokrojone ziemniaki, starte warzywa, czosnek i 1/2 łyżeczkę soli. Gotować przez 25- 30 minut do miękkości ziemniaków, które mogą się rozpadać. Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę, wrzucić ją do zupy.
Przyprawić pieprzem i majerankiem.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz