Pierniczki z nadzieniem

środa, 23 grudnia 2015


Uwielbiam pierniczki i długo szukałam przepisu idealnego. Wreszcie przed samymi świętami są. One. Pierniczki idealne. Miękkie. Z nadzieniez z powideł śliwkowych. Oblane polewą czekoladową. Pyszne. Jeszcze zdążycie. A jak nie to koniecznie zróbcie po świętach. W końcu pierniczki można jeść cały rok prawda?

A oto przepis, z którego korzystałam.
Składniki:
  • 500 g mąki (i zapas do podsypania),
  • 100 ml śmietany 18%,
  • 125 g miękkiego masła,
  • 200 g miodu,
  • 4 żółtka,
  • 1 białko,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 1,5 łyżeczki sody,
  • 2 łyżki kakao,
  • 3 łyżki przyprawy do piernika.
Mąkę przesiać, wymieszać z sodą. W garnuszku zagotować miód, przyprawę do piernika i kakao, zdjąć z palnika, dodać masło pokrojone na kawałki. W misie miksera ubić białko na sztywną masę, pod koniec ubijania dodawać cukier łyżka po łyżce. Dodać żółtka, miksować jeszcze chwilę. Do ubitych jajek dodać śmietanę i przestudzony miód z masłem, wymieszać. Na końcu dodać mąkę, utrzeć na gładką, jednolitą masę. Ciasto odstawić w chłodne miejsce (nie do lodówki) na 24 godziny.

Po tym czasie masę wyjąć na blat, wyrobić. Jeśli jest zbyt klejące, dodawać mąki. Połowę ciasta rozwałkować na cienki placek na podsypanym mąką blacie. Rozłożyć powidła (po łyżeczce na ciastko) w równych odstępach (można zaznaczyć foremką kształt, by nadzienie znalazło się na środku). Rozwałkować drugą część ciasta. Plackiem bez powideł przykryć ten pierwszy. Wykrawać ciasteczka tak, by wybrzuszenie było pośrodku. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec ok. 8-10 minut w tem. 160 stopni w piekarniku z włączonym termoobiegiem. 

Polewa: 
  • 200 g mlecznej czekolady,
  • 160 ml śmietany 30%.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, połączyć ze śmietaną, chwilę pogotować. Po wystygnięciu pierniki ułożyć na kratce i polać czekoladą. Zostawić by nadmiar spłynął. 

Ot i cała filozofia. 




Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz