Budyniowa pianka ze śliwkami na kruchym cieście

sobota, 28 listopada 2015


Najlepsze ciasto jakie kiedykolwiek jadłam. Kruchutki spód, delikatna, lekka pianka o genialnej konsystencji, soczyste owoce sezonowe i chrupiący wierzch. 

Przepis pochodzi oczywiście z: mojewypieki.com



Składniki na cisato:
  • 400 g mąki,
  • 200 g zimnego masła,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3 łyżki cukry pudru,
  • 5 żółtek.
Skłądniki na masę:
  • 5 białek,
  • 1 szklanka cukru,
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego,
  • 1/2 szklanki oleju,
  • 400 g owoców.
Składniki na ciasto zagnieść szybko ręcznie lub zmiksować w malakserze i podzielić na dwie części (1/3 ciasta na wierzch, 2/3 na spód). Każką część owinąć folią spożywczą i zamrozić.

Tortownicę wysmarować masłem, wyłożyć dno papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce o grubych oczkach większą część ciasta, wyrównać palcami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i podpiec przez ok. 15 minut. 

Kiedy ciasto wystygnie zacząć ubijać białka. Kiedy zaczynają sztywnieć, powoli łyżka po łyżce dodawać cukier cały czas ubijając. Następnie dodać proszek budyniowy, miksując do rozpuszczenia. Na koniec dodać olej, wymieszać do połączenia składników. Gotową piankę wyłożyć na ostygnięty spód, wyrównać, ułożyć owoce, a na koniec zetrzeć mniejszą część ciasta. 

Piec w temperaturze 190 stopni przez ok. 45 minut. 

Ostygnięte ciasto oprószyć cukrem pudrem. 







Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz