Sezon pomidorowy w pełni! Można je jeść na surowo, przyrządzać z nich sałatki, zupy, sosy, grillować, zapiekać, robić przetwory... Ja przedstawiam Wam mój ostatni hit, pyszną przekąskę. Jest to miła odmiana od popularnych pomidorów z mozarellą. A Wy w jakiej formie najbardziej lubicie pomidory?
Składniki:
- 2 pomidory średniej wielkości,
- 100 g sera żółtego startego na drobnych oczkach,
- 1/2 małej cebuli,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżka majonezu,
- 1 łyżka jogurtu naturalnego (można zastąpić śmietaną),
- szczypiorek (można zastąpić bazylią, pietruszką lub koperkiem),
- sól i pieprz.
Pomidory dokładnie umyć, pokroić w plasterki, ułożyć na półmisku i posypać solą i pieprzem. Cebulę pokroić w drobną kostkę. W misce umieścić ser, posiekaną cebulę, majonez, jogurt, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, wymieszać dokładnie. Tak przygotowany "sos" położyć na pomidorach jak pierzynkę, posypać szczypiorkiem.
Smacznego!!!
Prezentuje się cudnie, pyszne śniadanko :)
OdpowiedzUsuńMuszę sobie taką przyrządzić :)
OdpowiedzUsuń