Pomidory pod serowo - majonezową pierzynką

środa, 27 lipca 2016


Sezon pomidorowy w pełni! Można je jeść na surowo, przyrządzać z nich sałatki, zupy, sosy, grillować, zapiekać, robić przetwory... Ja przedstawiam Wam mój ostatni hit, pyszną przekąskę. Jest to miła odmiana od popularnych pomidorów z mozarellą. A Wy w jakiej formie najbardziej lubicie pomidory?
Składniki:
  • 2 pomidory średniej wielkości,
  • 100 g sera żółtego startego na drobnych oczkach,
  • 1/2 małej cebuli,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżka majonezu,
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego (można zastąpić śmietaną),
  • szczypiorek (można zastąpić bazylią, pietruszką lub koperkiem),
  • sól i pieprz.
Pomidory dokładnie umyć, pokroić w plasterki, ułożyć na półmisku i posypać solą i pieprzem. Cebulę pokroić w drobną kostkę. W misce umieścić ser, posiekaną cebulę, majonez, jogurt, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, wymieszać dokładnie. Tak przygotowany "sos" położyć na pomidorach jak pierzynkę, posypać szczypiorkiem. 



Smacznego!!!

2 komentarze: