Ciasto drożdżowe bez wyrabiania z rabarbarem i truskawkami

niedziela, 3 lipca 2016


Na koniec sezonu rabarbarowo - truskawkowego przedstawiam proste ciasto drożdżowe dla leniwych. Bez wyrabiania. Jest puszyste, delikatne, pyszne - chociaż różni się w smaku od tradycyjnego ciasta drożdżowego. 
Składniki:
  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 3/4 szklanki cukru, 
  • 50 g świeżych drożdży,
  • 3 duże jajka,
  • 1 1/2 szklanki ciepłego mleka mleka,
  • 1/2 szklanki rozpuszczonego masła (można zastąpić olejem),
  • szczypta soli,
  • owoce na wierzch (u mnie rabarbar i truskawki).
Mąkę przesiać do dużej miski, łyżką zrobić dołek, wkruszyć drożdże, zasypać cukrem i zalać ciepłym mlekiem. Odstawić do momentu aż drożdże zaczną rosnąć (ok. 20-30 minut). Następnie doda roztrzepane jaja, masło i sól. Wymieszać drewnianą łyżką do połączenia składników, ciasto będzie rzadkie (nie ma konsystencji ciasta drożdżowego), odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem na ok. 1,5 godziny. Znowu wymieszać drewnianą łyżką. Formę wyłożyć papierem do pieczenia (35x23cm), wylać ciasto.

Składniki na kruszonkę:
  • 1 żółtko,
  • 150 g mąki,
  • 80 g cukru,
  • 80 g miękkiego masła.
Wszystkie składniki wymieszać palcami formując kruszonkę. Jeśli będzie zbyt rzadka dosypać mąki. Schłodzić w zamrażalniku, zetrzeć na grubej tarce.

Na ciasto wysypać owoce, posypać kruszonką. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 30 minut. 

Ciasto wkładamy przed nagrzaniem piekarnika, nastawiamy temperaturę 180 stopni, pieczemy ok. 50- 60 minut (do suchego patyczka, od momentu włożenia). 





Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz