Jajka faszerowane pastą z awokado i szpinaku

sobota, 19 marca 2016


Jajka można podać na wiele sposobów: sałatka jajeczna, jajka w majonezie, na twardo, na miękko... Podstawą świątecznego śniadania są jednak jajka faszerowane. Szynką, rzodkiewką, szczypiorem, pietruszką... Tym razem wybrałam farsz z awokado i szpinaku. Tak przyrządzone jaja są delikatne i przepyszne. Następnym razem pokażę Wam jajka faszerowane szynką i chrzanem. Uwielbiam wszystkie!!!
Składniki:
  • 5 jajek,
  • 1 awokado,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 szklanka świeżego szpinaku,
  • 1 łyżka starteg parmezanu,
  • 1 łyżka majonezu,
  • sól i pieprz do smaku.
Jajka ugotować na twardo (zawsze dodaję do wody łyżeczkę octu, jajka łatwiej obierać ze skorupek), zalać zimną wodą, potłuc skorupki, obrać, pokroić na połówki. Awokado, żółtka jaj, czosnek, szpinak, ser i majonez zmiksować na gładką masę, doprawić solą i pieprzem. Masę przełożyć do szprycy, wyciskać do białek w miejsce żółtek. Podawać posypane parmezanek lub świeżymi ziołami.

SMACZNEGO!!!



2 komentarze:

  1. zielone jajka! ekstra! podobają mi się, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. a jakie dobre sa z dynia! Tylko M. nie docenil staran mamusi :(

    OdpowiedzUsuń