Babka piaskowa

sobota, 12 marca 2016


Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Przyznam, że czas z Małym Człowiekiem, który wspina się ciągle i wszędzie leci mi tak szybko, że o mały włos święta minęłyby mi koło nosa. Najwyższy czas zatem zastanowić się nad smakołykami, które uprzyjemnią nam ten wyjątkowy czas. Na pierwszy ogień idzie proste ciasto, które zna każdy - babka piaskowa. Niby ciasto proste, niezbyt skomplikowane, a takie pyszne. A Wy? Zaczęliście już przygotowania do świąt? Jakie potrawy będą królowały u Was na wielkanocnym stole?
Składniki: 

  • 4 jaja,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 1 szklanka mąki tortowej,
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g masła lub margaryny,
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
  • 2 czubate łyżki kakao,
  • cukier puder do posypania.
Masło rozpuścić w garnuszku na wolnym ogniu, ostudzić. Jajka z cukrem i ekstraktem waniliowym zmiksować na puszysty, jasny krem. Dodać wystudzone masło, wymieszać. Mąki połączyć z proszkiem do pieczenia, połączyć dokładnie z resztą składników by nie było grudek. Ciasto podzielić na dwie równe części, do jednej dodać kakao, zmiksować. 

Foremkę na babkę wysmarować olejem, wysypać kaszą manną lub bułką tartą. Powoli przelewać do foremki najpierw jasne, a potem ciemne ciasto.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 60 minut, do suchego patyczka. Wystudzoną babkę wyjąć z formy, posypać cukrem pudrem.



Smacznego!!!

1 komentarz: