Budyń jaglany to znakomity pomysł na zdrowy deser lub śniadanie dla dzieci i dorosłych. Ja robie go na wodzie, bo głównym konsumentem jest Ewa, ale dla starszego dziecka albo dla nas można użyć mleka roślinnego lub zwykłego mleka krowiego.
Można do budyniu dodać łyżkę miodu, ale pod warunkiem, że budyń będą spożywać dzieci powyżej 1 roku życia. Pamiętacie, że niemowlęta bezwzględnie nie mogą jeść miodu?
Składniki:
- 1 szklanka suchej kaszy jaglanej,
- 3 1/2- 4 szklanki wody,
- laska wanilii,
- wiśnie (mrożone lub z kompotu).
Laskę wanilii przekroić, wydobyć z niej ziarenka. Kaszę jaglaną przepłukać wrzątkiem, zalać wodą lub mlekiem z ziarenkami wanilii, gotować na wolnym ogniu do miękkości pzez ok. 20- 25 minut (dopóki kasza nie wchłonie wody). Ciepłą jeszcze kaszę zblendować na gładką masę.
Wiśnie zalać wodą, gotować na wolnym ogniu aż zaczną się lekko rozpadać.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz