Empanadas z mięsem wołowym

piątek, 18 września 2015


Empanadas to meksykańskie pierożki z ciasta kruchego nadziewane zazwyczaj mięsnym farszem z ddatkiem warzyw i sera, smażone lub pieczone na blaszce. Idealne jako danie na ciepło lub tak jak lubię najbardziej na zimno jako przekąska.
Składniki na ciasto:
  • 2 szklanki mąki,
  • 150 g zimnego masła,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka śmietany.

Składniki na nadzienie:
  • 400 g wołowego mięsa mielonego,
  • 1 papryka,
  • 1 cebula,
  • 1 papryczka chili,
  • 1 puszka kukurydzy,
  • 2 pomidory,
  • 1/2 puszki fasoli czerwonej,
  • sól i pieprz do smaku.
  • olej do smażenia.
Składniki ciasta połączyć i ugnieść ręką, uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 30 minut.

W tym czasie przygotować farsz. Cebulę, chili i paprykę pokroić w kostkę, wrzucić na rozgrzany na patelni olej. Smażyć do miękkości. Na osobnej patelni przez ok. 8 minut podsmażyć mięso, posolić. Mięso połączyć z warzywami, dodać pokrojone pomidory, kukurydzę i fasolę, podsmażyć jeszcze kilka minut.

Ciasto wwyjmujemy z lodówki, wałkujemy na grubość 3-4 mm, wycinamy kółka, na środku kładziemy farsz, skleić, posmarować roztrzepanym żółtkiem.

Piecw rozgrzanym piekarniku, w temp. 190 stopni przez 20 minut.




Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz