Placuszki z cukinii to jedno z moich ulubionych dań w sezonie letnim. Są bardzo proste i szybkie w wykonaniu. Mogą być samodzielną potrawą (tak lubię najbardziej) albo dodatkiem do mięsa. Chrupiące, złociste, delikatne w smaku. Można zmieniać dodatki według uznania!!!
Składniki:
- 1 mała cukinia (ok. 300g),
- 1 jajko,
- 1 mała cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 1/2 szklanki startego sera,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 1/2 pęczka koperku,
- sól i pieprz do smaku,
- olej kokosowy do smażenia (lub inny wg uznania).
Cukinię dokładnie umyć, odkroić końce, zetrzeć na tarce o grubych oczkach (razem ze skórą). Posolić, odstawić na 15 minut. Po upłynięciu tego czasu dokładnie odsączyć powstałą wodę.
Do cukinii dodać jajko, mąkę, ser, drobno pokrojoną cebulę, rozgnieciony ząbek czosnku i koperek. Wszystko wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Na patelni rozgrzać olej, smażyć placki do zrumienienia ok. 2 minuty z każdej strony. Podawać z kleksem jogurtu naturalnego.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz