Lemoniada

poniedziałek, 15 czerwca 2015


Klasyczna, domowa lemoniada to połączenie przegotowanej wody z cukrem i soku z owoców cytrusowych. To doskonałe połączenie smaku kwaśnego i słodkiego. Najlepiej smakuje mocno schłodzona.

Niezastąpiona w letni, upalny dzień!!! 

Składniki:
  • 5 sztuk cytryn średniej wielkości,
  • 1 limonka,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 1 szklanka wrzątku,
  • woda mineralna (najlepsza będzie gazowana lub sodowa) do uzupełnienia (ok. 3 szklanki),
  • plasterki cytryny, limonki i liście mięty do ozdoby.
Sok z cytryn i limonki dokładnie wycisnąć. Cukier gotować we wrzącej wodzie do rozpuszczenia. W dużym dzbanku zmieszać syrop z sokiem z owoców, dolać wodę mineralną, wymieszać. Dobrze schłodzić w lodówce, dodać plasterki cytryny i liście mięty. 





Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz