Klasyczna, domowa lemoniada to połączenie przegotowanej wody z cukrem i soku z owoców cytrusowych. To doskonałe połączenie smaku kwaśnego i słodkiego. Najlepiej smakuje mocno schłodzona.
Niezastąpiona w letni, upalny dzień!!!
Składniki:
- 5 sztuk cytryn średniej wielkości,
- 1 limonka,
- 1/2 szklanki cukru,
- 1 szklanka wrzątku,
- woda mineralna (najlepsza będzie gazowana lub sodowa) do uzupełnienia (ok. 3 szklanki),
- plasterki cytryny, limonki i liście mięty do ozdoby.
Sok z cytryn i limonki dokładnie wycisnąć. Cukier gotować we wrzącej wodzie do rozpuszczenia. W dużym dzbanku zmieszać syrop z sokiem z owoców, dolać wodę mineralną, wymieszać. Dobrze schłodzić w lodówce, dodać plasterki cytryny i liście mięty.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz