BLW - kulki z kaszy jaglanej i batatów

poniedziałek, 18 stycznia 2016


Kasza jaglana - kasza z łuskanego ziarna prosa zwyczajnego. Dzięki temu, że jest mało przetworzona zachowuje mnóstwo cennych witamin i mikroelementów: cynk, krzem, potas, żelazo, wapń czy witamina B. Ta bezglutenowa kasza jest lekkostrawna, ale bardzo sycąca. Nie powoduje wzdęć czy uczucia ciężkości. Za to odkwasza organizm i dodaje mu energii. Usuwa też nadmiar wilgoci, odśluzowuje, więc pozwala na szybsze pozbycie się kataru lub kaszlu. Idealnie nadaje się jako jeden z pierwszych składników diety maluszków. 

Kaszę połączyłam z odrobiną słodkiego ziemniaka, który bardzo przypadł do wybrednego gustu małego podniebienia Ewy.
Składniki:

  • 50 g suchej kaszy jaglanej,
  • 1/3 niezbyt dużego słodkiego ziemniaka
Kaszę jaglaną opłukać pod ciepłą wodą. Ugotować na sypko według zaleceń na opakowaniu. Ziemniaka pokroić w talarki, ugotować najlepiej na parze lub upiec w piekarniku (ok. 30 minut w 180st z termoobiegiem). Ugotowane ziemniaki rozgnieść widelcem, wymieszać z kaszą i formować kulki o średnicy ok. 3 cm. 


Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz