Mleko owsiane

niedziela, 24 stycznia 2016


Uwielbiam mleko roślinne. Kokosowe, jaglane, owsiane, migdałowe, ryżowe... Bardzo cieszy mnie, że są coraz bardziej popularne. Niestety ceny i jakość sklepowych produktów tego typu pozostawiają wiele do życzenia. Całe szczęście zrobienie domowego mleka roślinnego jest tanie, szybkie i wcale nie wymaga dużo pracy.

Mleko roślinne stanowi idealną bazę do naszego śniadania oraz koktajli owocowych.
Skladniki:
  • 10 łyżek płatków owsianych,
  • 150 ml wrzątku,
  • 800 ml wody przegotowanej lub mineralnej.
Do kielicha blendera wsypać płatki owsiane, zalać wrzątkiem, odstawić na ok. 30 minut. Po tym czasie dolać zimną wodę, blendować do uzyskania gęstego, jasnego płynu. Powstały napój przelać przez gazę lub gęste sito. Mleko owsiane możemy przechowywać w lodówce przez ok. 4- 5 dni. 




Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz