Wreszcie przyszła wiosna, a wraz z nią sezon na świeże owoce i warzywa. Rabarbar, botwinka, rzodkiewki, szparagi - kolorowe, soczyste i pachnące zachęcają, by przyrządzić z nich pyszny posiłek.
Uwielbiam praktycznie wszystkie zupy. Mięsne i warzywne, gęste i wodniste, kremy i tradycyjne. Mogłabym je jeść codziennie i w każdej ilości. Szybko się robią, są pożywne, sycące, a przede wszystkim dają wiele możliwości. Dziś na obiad botwinka - delikatna, wiosenna zupa, na którą czekałam z utęsknieniem cały rok!
Składniki:
- 1 duży pęczek botwinki,
- 2 nieduże buraki,
- 1 marchewka,
- 1 korzeń pietruszki,
- 1 litr bulionu warzywnego (lub mięsnego),
- 150 ml jogurtu naturalnego lub śmietany 18%,
- 2 łyżki świeżego soku z cytryny,
- sól, pieprz,
- szczypiorek do dekoracji.
Zupę podaję zawsze z drobno posiekanym szczypiorkiem i jajkiem ugotowanym na twardo.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz