Zupa botwinka

niedziela, 3 maja 2015


Wreszcie przyszła wiosna, a wraz z nią sezon na świeże owoce i warzywa. Rabarbar, botwinka, rzodkiewki, szparagi - kolorowe, soczyste i pachnące zachęcają, by przyrządzić z nich pyszny posiłek. 

Uwielbiam praktycznie wszystkie zupy. Mięsne i warzywne, gęste i wodniste, kremy i tradycyjne. Mogłabym je jeść codziennie i w każdej ilości. Szybko się robią, są pożywne, sycące, a przede wszystkim dają wiele możliwości. Dziś na obiad botwinka - delikatna, wiosenna zupa, na którą czekałam z utęsknieniem cały rok!



Składniki:

  • 1 duży pęczek botwinki,
  • 2 nieduże buraki,
  • 1 marchewka,
  • 1 korzeń pietruszki,
  • 1 litr bulionu warzywnego (lub mięsnego),
  • 150 ml jogurtu naturalnego lub śmietany 18%,
  • 2 łyżki świeżego soku z cytryny,
  • sól, pieprz,
  • szczypiorek do dekoracji.

Bulion zagotować w dużym garnku, dodać do niego starte na tarce o dużych oczkach marchew, pietruszkę i buraki. Gotować na małym ogniu przez ok. 15 minut. Po tym czasie dodać drobno pokrojoną botwinkę (liście, łodygi i buraczki). Gotować, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Jogurt lub śmietanę wymieszać dokładnie z kilkoma łyżkami gorącej zupy. Zahartowaną śmietanę dolać do garnka, zupę doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Zupę podaję zawsze z drobno posiekanym szczypiorkiem i jajkiem ugotowanym na twardo. 





Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz