Idealne ciasto czekoladowe - niezbyt słodkie, niezbyt skomplikowane, wilgotne, puszyste, o intensywnym smaku i obłędnym zapachu. Do tego truskawki i beza... Niebo w gębie...
Podane składniki wystarczą na małą tortownicę, do większej blaszki należy je podwoić.
Przepis oczywiście z niezastąpionych Moich Wypieków :)
Składniki na ciasto czekoladowe:
- 90 g masła,
- 100 g gorzkiej czekolady (najlepiej 70%),
- 2 jajka,
- 1/2 szklanki cukru,
- 1 laska wanilii,
- 60 g mąki pszennej,
- 1 łyżka kakao,
- 100 g truskawek.
W rondelku roztopić masło, dodać posiekaną czekoladę, wymieszać do rozpuszczenia. Odstawić do przestygnięcia. W misce wymieszać jajka z cukrem i nasionkami wanilii. Dodać przesianą mąkę i kakao, na końcu wmieszać rozpuszczoną czekoladę z masłem.
Formę wysmarować masłem, dno wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie tortownicy wyłożyć pokrojone na połówki truskawki*, zalać przygotowanym ciastem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 15- 20 minut. Pod koniec pieczenia przygotować bezę.
Składniki na bezę:
- 3 białka,
- 100 g cukru pudru,
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej.
Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać cukier łyżka po łyżce. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać.
Temperaturę piekarnika obniżyć do 140 stopni, bezę wyłożyć na podpieczone ciasto. Piec ok. 30 - 40 minut*. Beza ma być wysuszona i chrupiąca. Zostawić w piekarniku do całkowitego wystygnięcia.
* ilość truskawek można trochę zwiększyć, będą bardziej widoczne po przekrojeniu,
* ja piekłam ciasto z bezą 30 minut, ale było to za krótko, beza jest chrupiąca i sucha z zewnątrz, choć lekko miękka w środku.
Smacznego!!!
Oooooo widzę dorwałaś gdzieś bez :D to jeszcze tylko gluta musisz gdzieś nabyć :-P
OdpowiedzUsuńA z ciastem trafiłaś idealnie, beza chodzi za mną od dwóch tygodni... Ale mąż nie chce jej zrobić, powiedział, że wystarczy, że pierogi lepi .... :D
Ale beza łatwiejsza od pierogów :D
UsuńAaaa to pisałam ja, Twoja Swatowa czy jak tam sie to nazywa :-p no tego, ukochana teściowa Twojej Ewci :-P
OdpowiedzUsuńPrzeczytałam w pierwszej chwili, sugerując się fotką, że to ciasto z bzem, nie z bezą ;)
OdpowiedzUsuńMoże być i z bzem, na pewno też smaczne :D
Usuń