Wreszcie nadszedł czas na rabarbar!!! Dzisiaj klasycznie, najlepsze zastosowanie tego warzywa, czyli kompot. Lekko kwaśny, orzeźwiający, mocno owocowy, doprawiony wanilią... Ja podaję go z plasterkami cytryny i kostkami lodu Nie ma nic lepszego do ugaszenia pragnienia w upalne dni!!!
Składniki:
- 500 g rabarbaru,
- 2 l wody,
- 5 łyżek cukru,
- 1 laska wanilii.
Łodygi rabarbaru dokładnie umyć. Pokroić na centymetrowe kawałki, zmieszać z cukrem. Podsmażyć w garnku do czasu, aż owoce puszczą sok (ok. 3-4 minuty). Zalać wodą, zagotować, dodać nasiona wanilii. Zmniejszyć ogień i gotować do miękkości przez ok. 15- 20 minut. W razie potrzeby dodać więcej cukru. Przelać do dzbanka, odstawić do schłodzenia. Można rozcieńczyć wodą mineralną.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz