Kompot z rabarbaru

sobota, 9 maja 2015


Wreszcie nadszedł czas na rabarbar!!! Dzisiaj klasycznie, najlepsze zastosowanie tego warzywa, czyli kompot. Lekko kwaśny, orzeźwiający, mocno owocowy, doprawiony wanilią... Ja podaję go z plasterkami cytryny i kostkami lodu Nie ma nic lepszego do ugaszenia pragnienia w upalne dni!!!




Składniki: 
  • 500 g rabarbaru,
  • 2 l wody,
  • 5 łyżek cukru,
  • 1 laska wanilii.
Łodygi rabarbaru dokładnie umyć. Pokroić na centymetrowe kawałki, zmieszać z cukrem. Podsmażyć w garnku do czasu, aż owoce puszczą sok (ok. 3-4 minuty). Zalać wodą, zagotować, dodać nasiona wanilii. Zmniejszyć ogień i gotować do miękkości przez ok. 15- 20 minut. W razie potrzeby dodać więcej cukru. Przelać do dzbanka, odstawić do schłodzenia. Można rozcieńczyć wodą mineralną. 




Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz