Pizza raz!!!

środa, 6 maja 2015



Nie ma dobrej pizzy bez dobrego ciasta. Przepis pochodzi z Kwestii Smaku i jest jednym z moich ulubionych. Zawsze wychodzi, jest proste w obsłudze i bardzo smaczne. Z podanych proporcji wychodzą dwie większe pizze lub cztery mniejsze (jak na zdjęciach). Na pizzę można oczywiście położyć dowolne, ulubione dodatki. U mnie są to zwykle pomidorki koktajlowe, cebula i cieniutkie plasterki boczku - wszystko posypane świeżą rukolą. Nie należy jednak przesadzać, by nie obciążać ciasta. 

Na pewno pojawi się jeszcze nie jeden wpis w tej kategorii!!!

Ps. Podobno sekret udanego ciasta do pizzy tkwi w bardzo wysokiej temperaturze piekarnika ;)



Składniki na ciasto:
  • 10 g suchych drożdży (lub 20 g świeżych),
  • 150 ml ciepłej wody,
  • 250 g mąki,
  • 1  łyżeczka soli,
  • 0,5 łyżeczki cukru,
  • 1 łyżki oliwy z oliwek.
Składniki na sos:
  • 1 puszka pomidorów,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sól, pieprz, oregano.

Suche drożdże wsypać do ciepłej wody, odstawić na 5 minut. Mąkę przesiać przez sitko, dodać sól, cukier, oliwę i wodę z drożdżami. Wyrabiać ok. 10 minut mikserem z końcówką hak. Ciasto przykryte ściereczką odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 60 minut. 

Pomidory zmiksować na gładką masę, wycisnąć ząbek czosnku, zagotować z przyprawami. Piekarnik nagrzać do 250 stopni.

Wyrośnięte ciasto podzielić na części, uformować placki, ułożyć na blaszce do pieczenia wysmarowanej oliwą. Odstawić do podrośnięcia na 15 minut. Po tym czasie na pizzę smarujemy sosem i dodajemy wybrane dodatki, posypujemy serem (jeśli robimy pizzę bez dodatków, ser można dodać pod koniec pieczenia, by tylko się roztopił).

Piec ok. 10 - 15 minut.







Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz