Dziś przepis na mój lunch idealny. Pyszna lekka sałatka ze szpinakiem, boczkiem, młodymi ziemniakami... Wszystko polane kremowym, delikatnym sosem. Podane składniki wystarczają na dwie porcje.
Składniki:
- 200 g młodych ziemniaków,
- 1 czerwona cebula,
- 150 g liści szpinaku,
- 50 g pomidorków koktajlowych,
- 2 jajka ugotowane na twardo,
- 50 g chudego boczku,
- papryka słodka,
- 2 łyżki bułki tartej.
Sos:
- 1 łyżka ostrej musztardy (ja najbardziej lubię rosyjską),
- 1 łyżka miodu,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 4 łyżki jogurtu naturalnego (ewentualnie śmietany),
- sól i pieprz do smaku.
Ziemniaki ugotować ze skórką w osolonej wodzie, ostudzić i pokroić w plasterki. Szpinak dokładnie opłukać i osuszyć. Cebulę pokroić w cienkie półtalarki, pomidorki pokroić w ćwiartki lub połówki.
Boczek pokroić w słupki, oprószyć papryką słodką i bułką tartą i kłaść na suchą, dobrze rozgrzaną patelnię do przyrumienienia.
Jogurt, musztardę i miód wymieszać, dodać oliwę i przyprawy.
W misce wymieszać szpinak, ziemniaki, cebulę i pomidorki, polać sosem. Na wierzchu położyć słupki boczku i jajko na twardo pokrojone w ćwiartki.
Można opcjonalnie posypać kiełkami rzodkiewki lub posiekanym szczypiorkiem!!!
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz