Sałatka ze szpinakiem, boczkiem i ziemniakami

wtorek, 12 maja 2015


Dziś przepis na mój lunch idealny. Pyszna lekka sałatka ze szpinakiem, boczkiem, młodymi ziemniakami... Wszystko polane kremowym, delikatnym sosem. Podane składniki wystarczają na dwie porcje.



Składniki:
  • 200 g młodych ziemniaków,
  • 1 czerwona cebula,
  • 150 g liści szpinaku,
  • 50 g pomidorków koktajlowych,
  • 2 jajka ugotowane na twardo,
  • 50 g chudego boczku,
  • papryka słodka,
  • 2 łyżki bułki tartej.
Sos:
  • 1 łyżka ostrej musztardy (ja najbardziej lubię rosyjską),
  • 1 łyżka miodu,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego (ewentualnie śmietany),
  • sól i pieprz do smaku.


Ziemniaki ugotować ze skórką w osolonej wodzie, ostudzić i pokroić w plasterki. Szpinak dokładnie opłukać i osuszyć. Cebulę pokroić w cienkie półtalarki, pomidorki pokroić w ćwiartki lub połówki. 

Boczek pokroić w słupki, oprószyć papryką słodką i bułką tartą i kłaść na suchą, dobrze rozgrzaną patelnię do przyrumienienia. 

Jogurt, musztardę i miód wymieszać, dodać oliwę i przyprawy.

W misce wymieszać szpinak, ziemniaki, cebulę i pomidorki, polać sosem. Na wierzchu położyć słupki boczku i jajko na twardo pokrojone w ćwiartki.

Można opcjonalnie posypać kiełkami rzodkiewki lub posiekanym szczypiorkiem!!!






Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz