Słodki, kwaśny, kruchy, delikatny - rozpływający się w ustach!!! Cztery blaty bezowe przełożone kremem śmietanowym i kwaśnymi owocami. Jest tak pyszny, że na jednym kawałku na pewno się nie skończy!!!
Składniki na 4 blaty bezowe:
- 6 dużych białek (mogą być mrożone),
- 200 g cukru,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej.
Białka umieścić w misie miksera, ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać cukier łyżka po łyżce cały czas ubijając. Na koniec dodać skrobię i sok z cytryny, wszystko dokładnie wymieszać.
2 duże blachy do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Przygotowaną masę wyłożyć w postaci czterech okrągłych blatów o średnicy ok. 20 cm (po 2 blaty na blachę).
Piec jednocześnie obie blachy w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do 150 stopni przez 1,5 godziny.
Najlepiej piec bezy dzień wcześniej i studzić przez noc w uchylonym piekarniku.
Sos rabarbarowo - truskawkowy:
Sos rabarbarowo - truskawkowy:
- 300 g rabarbaru,
- 200 g truskawek,
- 5 łyżek wody,
- 5 łyżek cukru.
Umyty rabarbar i odszypułkowane truskawki pokroić w części, wrzucić do garnka, zasypać cukrem. Kiedy owoce puszczą sok, zalać wodą. Zagotować ciągle mieszając. Gotować pod przykryciem dopóki rabarbar nie zacznie się rozpadać. Pozbyć się nadmiaru płynu, schłodzić najlepiej w lodówce.
Dodatkowo:
- 300 ml śmietany 36%,
- 250 g serka mascarpone,
- 3 łyżki cukru pudru,
- kilka truskawek do dekoracji.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder i wmieszać serek mascarpone.
Na paterze umieścić jeden blat bezowy, wyłożyć na niego 1/4 masy śmietanowej oraz 1/4 sosu owocowego. Przykryć kolejnym blatem, powtórzyć. Zakończyć resztą masy śmietanowej i sosu. Ozdobić truskawkami.
Tort nie jest zbyt trwały, zaleca się przygotowanie bezpośrednio przed podaniem!
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz