Tort bezowy z truskawkami i rabarbarem

piątek, 29 maja 2015


Słodki, kwaśny, kruchy, delikatny - rozpływający się w ustach!!! Cztery blaty bezowe przełożone kremem śmietanowym i kwaśnymi owocami. Jest tak pyszny, że na jednym kawałku na pewno się nie skończy!!!


Składniki na 4 blaty bezowe:

  • 6 dużych białek (mogą być mrożone),
  • 200 g cukru,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej.
Białka umieścić w misie miksera, ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać cukier łyżka po łyżce cały czas ubijając. Na koniec dodać skrobię i sok z cytryny, wszystko dokładnie wymieszać.

2 duże blachy do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Przygotowaną masę wyłożyć w postaci czterech okrągłych blatów o średnicy ok. 20 cm (po 2 blaty na blachę).

Piec jednocześnie obie blachy w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do 150 stopni przez 1,5 godziny. 

Najlepiej piec bezy dzień  wcześniej i studzić przez noc w uchylonym piekarniku.

Sos rabarbarowo - truskawkowy:

  • 300 g rabarbaru,
  • 200 g truskawek,
  • 5 łyżek wody,
  • 5 łyżek cukru.
Umyty rabarbar i odszypułkowane truskawki pokroić w części, wrzucić do garnka, zasypać cukrem. Kiedy owoce puszczą sok, zalać wodą. Zagotować ciągle mieszając. Gotować pod przykryciem dopóki rabarbar nie zacznie się rozpadać. Pozbyć się nadmiaru płynu, schłodzić najlepiej w lodówce.

Dodatkowo:
  • 300 ml śmietany 36%,
  • 250 g serka mascarpone,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • kilka truskawek do dekoracji.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder i wmieszać serek mascarpone.



Na paterze umieścić jeden blat bezowy, wyłożyć na niego 1/4 masy śmietanowej oraz 1/4 sosu owocowego. Przykryć kolejnym blatem, powtórzyć. Zakończyć resztą masy śmietanowej i sosu. Ozdobić truskawkami.

Tort nie jest zbyt trwały, zaleca się przygotowanie bezpośrednio przed podaniem!



Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz