Wiosna to moja ulubiona pora roku!!! Jest ciepło, zielono, wszystko budzi się do życia... Jednak najbardziej lubię ją za świeże warzywa i owoce, na które z niecierpliwością czekam całą zimę. Jednym z takich warzyw jest młoda kapusta, teraz jest pyszna i delikatna. Jedna mała główka wystarczy na obiad dla dwóch osób. Do tego młode ziemniaki i pyszny letni posiłek gotowy!!!
Składniki:
- 1 mała główka kapusty,
- 2 średniej wielkości cebule,
- 2 łyżki masła,
- 1 łyżka mąki,
- 1/3 szklanki passaty pomidorowej,
- sól, pieprz,
- 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie),
- 1 pęczek koperku.
Obraną z wierzchnich liści kapustę poszatkować w kostkę. Cebulę pokroić w piórka, niekoniecznie bardzo drobno. W dużym rondlu rozgrzać łyżkę masła, wrzucić cebulę, chwilę podsmażyć. Dodać poszatkowaną kapustę, wymieszać. Zalać wszystko szklanką wody, zagotować. Zredukować ogień, dodać przyprawy i dusić przez ok. 15 minut pod przykryciem (jeśli kapusta starsza dusimy dłużej). Na drugiej patelni robimy zasmażkę: rozgrzać resztę masła, dodać mąkę, smażyć aż się zarumieni, następnie dolać kilka łyżek wody z kapusty, wymieszać i dodać do rondelka. Doprawić passatą pomidorową, cukrem, ewentualnie dosolić. Na sam koniec dodać drobno posiekany koperek.
Niebo w gębie!!!
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz