Kapusta młoda zasmażana

środa, 20 maja 2015


Wiosna to moja ulubiona pora roku!!! Jest ciepło, zielono, wszystko budzi się do życia... Jednak najbardziej lubię ją za świeże warzywa i owoce, na które z niecierpliwością czekam całą zimę. Jednym z takich warzyw jest młoda kapusta, teraz jest pyszna i delikatna. Jedna mała główka wystarczy na obiad dla dwóch osób. Do tego młode ziemniaki i pyszny letni posiłek gotowy!!!



Składniki:
  • 1 mała główka kapusty,
  • 2 średniej wielkości cebule,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 łyżka mąki,
  • 1/3 szklanki passaty pomidorowej,
  • sól, pieprz, 
  • 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie),
  • 1 pęczek koperku.
Obraną z wierzchnich liści kapustę poszatkować w kostkę. Cebulę pokroić w piórka, niekoniecznie bardzo drobno. W dużym rondlu rozgrzać łyżkę masła, wrzucić cebulę, chwilę podsmażyć. Dodać poszatkowaną kapustę, wymieszać. Zalać wszystko szklanką wody, zagotować. Zredukować ogień, dodać przyprawy i dusić przez ok. 15 minut pod przykryciem (jeśli kapusta starsza dusimy dłużej). Na drugiej patelni robimy zasmażkę: rozgrzać resztę masła, dodać mąkę, smażyć aż się zarumieni, następnie dolać kilka łyżek wody z kapusty, wymieszać i dodać do rondelka. Doprawić passatą pomidorową, cukrem, ewentualnie dosolić. Na sam koniec dodać drobno posiekany koperek. 

Niebo w gębie!!!




Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz