Boeuf Strogonow to bardzo popularny gulasz z mięsa wołowego z dodatkami. Potrawa ta wywodzi się z kuchni rosyjskiej, w oryginale składająca się z wołowiny, cebuli i sosu śmietanowo- musztardowego. Danie jednak ewoluowało i pewnie każda Pani domu ma swój własny na nie sposób. Mój przepis jest dość popularny, z takiego korzystało się w moim rodzinnym domu, innego nie próbowałam.
Bouef Strogonow wyśmienicie nadaje się kiedy spodziewacie się dużej ilości gości, jest to danie jednogarnkowe, które w sumie nie wymaga dużego nakładu pracy.
Składniki (dla 4 osób):
- 500- 600 g wołowiny (najlepiej łopatki wołowej),
- 1 duża cebula,
- 250 ml passaty pomidorowej,
- 1 łyżka ostrej musztardy (np.: sarepskiej),
- 200 g pieczarek,
- 1 papryka,
- 2-3 ogórki kiszone,
- 4 łyżki jogurtu naturalnego (może być śmietana),
- 1 łyżka mąki pszennej,
- liście laurowe, ziele angielskie,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku,
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki w proszku,
- sól, pieprz do smaku,
- olej lub masło klarowane do smażenia.
Mięso pokroić w paseczki, cebulę w piórka, pieczarki w plasterki. Wołowinę oprószyć mąką, masło rozgrzać w dużym rondlu, wrzucić mięso i obsmażyć. Na patelni podsmażyć cebulę z pieczarkami, dodać pół szklanki wody, zagotować, zeskrobać to co się przysmażyło, dodać zawartość patelni do rondla, dodać passatę i zalać gorącą wodą, w takiej ilości by przykryła mięso, dodać ziele angielskie i liście laurowe.
Gotować na wolnym ogniu ok. 1,5 godziny, aż mięso będzie miękkie.
Kiedy mięso zmięknie wrzucić do garnka przyprawy, dodać pieprz i sól według uznania. Paprykę pokroić w kostkę, dodać do rondla, gotować ok. 15 minut. Ogórki kiszone pokroić w cienkie plasterki, podsmażyć na patelni, dodać do mięsa. Jogurt wymieszać z musztardą, dodać do niego 1/2 szklanki wywaru, dokładnie wymieszać, wlać do gulaszu, zagotować.
Podawać gorące danie w towarzystwie ryżu, kaszy lub z chlebem.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz